iz bezbednosnih razloga za sada će kretati samo tri broda dnevno

Na isplovljavanje iz Ukrajine čeka 68 brodova, na dve trećine njih je hrana

SvetU fokusuVesti

7.8.2022 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Na isplovljavanje iz Ukrajine čeka 68 brodova, na dve trećine njih je hrana Na isplovljavanje iz Ukrajine čeka 68 brodova, na dve trećine njih je hrana
Ukrajina je ponovo počela da izvozi žitarice iz crnomorskih luka, ipak, male su šanse da tako izveze milione tona lanjske rekordne žetve i stvori... Na isplovljavanje iz Ukrajine čeka 68 brodova, na dve trećine njih je hrana

Ukrajina je ponovo počela da izvozi žitarice iz crnomorskih luka, ipak, male su šanse da tako izveze milione tona lanjske rekordne žetve i stvori prostor za ovogodišnju.

Zahvaljujući humanitarnom koridoru, odnosno sporazumu između Ukrajine i Rusije o obnavljanju izvoza žitarica iz Ukrajine kojem su posredovale Turska i UN – ove sedmice su iz crnomorskih luka Ukrajine ponovo krenuli brodovi sa vrednim tovarom, podseća Mina.

Prema podacima koordinacionog centra u Istanbulu, u kojem zajedno rade ukrajinski, ruski, turski i ljudi iz UN – u petak su iz Černomorska i Odese krenula tri broda – za Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Tursku sa ukupno 58.000 tona kukuruza.

Pored toga, u suprotnom smeru, iz Istanbula u Černomorsk je krenuo prazan brod, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane. U ponedeljak je iz Odese isplovio prvi brod natovaren sa 26.000 tona ukrajnskog kukuruza – i u nedelju ujutro stiže u luku Tripoli u Libanu.

UN su nakon prve ovonedjeljne pošiljke saopštile da humanitarni koridor mora da se revidira „kako bi se omogućio efikasniji prolaz brodova uz očuvanje bezbednosti“.

Za sada, međutim, Kijev želi da šalje samo tri broda dnevno – iz bezbednosnih razloga.

“Očekujemo da će sigurnosne garancije naših partnera iz UN i Turske nastaviti da funkcionišu, a izvoz hrane iz naših luka postati stabilan i predvidljiv za sve učesnike na tržištu“, rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov nakon što su brodovi krenuli.

Uprava ukrajinskih morskih luka saopštila je ranije prošle nedelje da je na čekanju 68 brodova natovarenih sa 1,2 miliona tona tereta – od čega su dve trećine hrana.

Iako se radi o desetinama hiljada tona žitarica izvezenih već ove prve sedmice posle ruske blokade – to je samo delić od skoro 70 miliona tona žitarica i uljarica koje Ukrajina hoće da izveze – uključujući one koje su u silosima (20 miliona tona) i one koje već stižu od ovogodišnje žetve.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da Ukrajina treba da izveze najmanje deset miliona tona žitarica kako bi hitno pomogla da se smanji njen budžetski deficit koji iznosi pet milijardi dolara mesečno.

Prema podacima EU, pre rata je Ukrajina oko 90 odsto izvoza žitarica i uljarica obavljala preko svojih crnomorskih luka. Mesečno je tako izvezeno samo žitarica – do pet miliona tona. Malo je verovatno da će ovaj nivo biti ponovo dostignut u doglednoj budućnosti.

Prema Institutu za svetsku ekonomiju u Kilu (Ifw), milione tona žitarica iz Ukrajine je gotovo nemoguće prevesti brodom. Samo za 20 miliona tona starih žitarica po silosima trebalo bi da oko 570 brodova odnosno brodskih tovara, prenosi DW.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...