Obnova iranskog nuklearnog dogovora bliža nego pre dve nedelje

Na londonskom tržištu cena nafte iznad 97 dolara

SvetVesti

23.8.2022 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na londonskom tržištu cena nafte iznad 97 dolara Na londonskom tržištu cena nafte iznad 97 dolara
Cene nafte potonule su u ponedeljak na međunarodnim tržištima više od 1,5 odsto zbog strahovanja ulagača u vezi sa usporavanjem globalne ekonomije i posledično... Na londonskom tržištu cena nafte iznad 97 dolara

Cene nafte potonule su u ponedeljak na međunarodnim tržištima više od 1,5 odsto zbog strahovanja ulagača u vezi sa usporavanjem globalne ekonomije i posledično manjom potražnjom za energentima, a na cene je negativno uticao i rast kursa dolara. Ipak, na jutarnjem trgovanju situacija je drugačija.

Cena Brent nafte na londonskom tržištu skočila je na 97,32 dolara po barelu, a američkom WTI naftom se trguje po ceni od 91,44 dolara, prema podacima sa sajta OilPrice.

Fjučersima Brent nafte za oktobar u ponedeljak trgovalo se po ceni 96,48 dolara po barelu, dok su oktobarski ugovori za WTI naftu bili jeftiniji za četiri centa u odnosu na prethodno trgovanje, pa je njihova vrednost iznosila 90,41 dolar po barelu.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je da OPEC+ ima dužnost, fleksibilnost i sredstva da se nosi sa izazovima i utiče na potencijalne ishode, uključujući i smanjenje proizvodnje u bilo kom trenutku i na bilo koji način, prenosi Business Today, pozivajući se na novinsku agenciju SPA.

S druge strane, lideri Sjedinjenih Američkih Država, Britanije, Francuske i Nemačke su razmatrali mogućnosti za obnovu iranskog nuklearnog ugovora iz 2015. godine, koji bi omogućio sankcionisanoj iranskoj nafti da se ponovo nađe na tržištu, saopšteno je iz Bele kuće.

Iz američkog Stejt departmenta saopšteno je da je obnova nuklearnog ugovora sada bliža nego što je bila pre dve nedelje.

Zabrinutost da će agresivno podizanje kamatnih stopa uticati na usporavanje globalnog ekonomskog rasta i smanjenje potražnje za gorivom uzrokovali su pad cena na ranom trgovanju.

Dolarski indeks je u ponedeljak dostigao najviši nivo u prethodnih pet nedelja. Na naftnom tržištu, na kome dolar dominira, njegovo jačanje dolara čini energente skupljim za kupce koji koriste druge valute.

Visoke cene prirodnog gasa, podstaknute smanjenim isporukama iz Rusije, ipak povećavaju potražnju za naftom, navodi Oli Hansen (Ole Hansen) iz investicione banke Saxo Bank.

OPEC+ je u junu proizvodio 2,892 miliona barela dnevno, što je ispod ciljane količine, navode dva izvora iz grupe proizvođača. Razlog tome su sankcije članicama poput Rusije i nemogućnost drugih da povećaju proizvodnju zbog niskih ulaganja.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    Nije to konacna cena verujem da ce biti jos skuplja.

    Odgovori

  • IVAN

    5.2.2023 #2 Author

    Cene samo skacu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...