Tržište proširene stvarnosti generisaće 1,5 biliona dolara do 2030. godine

Na MWC u Barseloni predstavljeni novi mobilni telefoni (VIDEO)

Hi-techManifestacijeU fokusuVesti

2.3.2022 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Na MWC u Barseloni predstavljeni novi mobilni telefoni (VIDEO) Na MWC u Barseloni predstavljeni novi mobilni telefoni (VIDEO)
Digitalna ekonomija se ubrzano razvija, a prognoze su da će više od 50 odsto globalnog bruto društvenog proizvoda biti digitalizovano ove godine, dok će... Na MWC u Barseloni predstavljeni novi mobilni telefoni (VIDEO)

Digitalna ekonomija se ubrzano razvija, a prognoze su da će više od 50 odsto globalnog bruto društvenog proizvoda biti digitalizovano ove godine, dok će tržište proširene stvarnosti (XR – extended reality, krovni pojam koji obuhvata AR, VR i MR) generisati 1,5 biliona dolara u ovoj oblasti do 2030. godine.

Dve najaktuelnije teme koje će u budućnosti uticati na ICT industriju jesu smanjenje emisije ugljenika i digitalizacija, istaknuto je u izlaganju kompanije Huawei na godišnjem svetskom skupu predstavnika mobilne industrije MWC u Barseloni koji traje od 28. februara do 3. marta.

„Postojeće teorije i arhitekture računara nisu u stanju da isprate trendove na tržištu“, ocenio je Guo Ping, predsednik kompanije Huawei, koja se, između ostalog, obavezala da će svoje proizvode učiniti 2,7 puta energetski efikasnijim. 

Akcenat je stavljen i na razvoj uzbudljive nove arhitekture računara, koja trenutno integriše fotonske i elektronske tehnologije kako bi se rešili tehnološki izazovi. Kada je reč o softverima, Huawei gradi nove softverske ekosisteme u cilju zadovoljenja povećane potražnje za računarskim kapacitetom, koju je prouzrokovao eksplozivni rast veštačke inteligencije, ističe se u zvaničnom saopštenju kompanije.

„Huawei je zauzeo drugo mesto na tabeli Evropske Unije za industrijska istraživanja i razvoj za 2021. godinu. Nastavljamo da još više ulažemo u optimizaciju arhitekture sistema i udvostručavanje performansi softvera. Cilj nam je da prevazilaženjem tehničkih i tehnoloških izazova izgradimo veoma pouzdan lanac snabdevanja“, rekao je Ping.

Oštra konkurencija na tržištu mobilnih telefona

No, kad su u pitanju mobilni telefoni, ograničenja koja su uvedena na američkom tržištu za vreme Trampove administracije (Donald Trump) za kompaniju Huawei, doveo je do snažnog rasta drugih kineskih kompanija u ovom segmentu.

Manji kineski brendovi pametnih telefona, kao što su Oppo, Honor i Realme, lanisrali su na MWC niz novih uređaja, kao i agresivne planove za širenje na novim tržištima, piše CNBC.

Oppo je predstavio svoj Find X5 Pro, vrhunski uređaj koji ima belu keramičku poleđinu sa elegantnom izbočinom u kojoj se nalazi jedinica kamere, koju je razvio švedski proizvođač Hasselblad. Cena ovog modela počinje od 1.299 evra, dok će dva pristupačnija modela Find X5 Lite i Find X5 koštati 999 evra, odnosno 499 evra.

Američki mediji veruju da će upravo Oppo biti u poziciji da izazove Samsung na tržištu Android uređaja.

Realme je ove nedelje lansirao GT 2 Pro, svoj prvi premium pametni telefona izvan svog domaćeg tržišta. Razvijen u partnerstvu sa japanskim dizajnerom Naotom Fukasavom (Naoto Fukasawa), telefon je napravljen od bio-polimernog materijala koji treba da izgleda kao papir i, prema izjavama iz kompanije, „ekološki je prihvatljiv“. GT 2 Pro će se prodavati za oko 720 evra, dok će standardna verzija koštati oko 540 evra.

I Oppo i Realme su u vlasništvu kineskog tehnološkog konglomerata BBK Electronics. Oni se pre svega takmiče sa, takođe kineskom, kompanijom Xiaomi, koja nije lansirala nove modele na ovogodišnjem MWC.

Xiaomi je prošle godine prodao 190 miliona telefona širom sveta, što je 31 odsto više u odnosu na 2020. godinu, prema podacima kojima raspolaže Counterpoint Research, dok je Oppo povećao svoje isporuke za 28 odsto, na 143 miliona jedinica.

U međuvremenu, Honor je lansirao Honor Magic4 Pro, novi telefon za koji kompanija kaže da može da se napuni u roku od 30 minuta. Magic4 Pro će koštati 1.100 evra, dok će jeftiniji Magic 4 koštati 900 evra.

Honor je nedavno odvojen od matičnog Huawei-a u sklopu sporazuma o prodaji koji ima za cilj da ga zaštiti od posledica američkih sankcija kineskom tehnološkom gigantu.

  • TATJANA

    2.3.2022 #1 Author

    Honor je sjajan

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #2 Author

    Pa honor je baš sjajan uređaj, koristio sam ga i zadovoljan pre svega

    Odgovori

  • SNEZANA

    2.3.2022 #3 Author

    Koristim Xiaomi,fantastican je,preporuke.

    Odgovori

  • IRINA

    3.3.2022 #4 Author

    Odlično ‚novi modeli i novi brendovi mob telefona i gedžeta

    Odgovori

  • DEKSI

    3.3.2022 #5 Author

    Zanimljivo, nisam do sad koristila nijedan od tih modela, ali verujem da su dobri.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...