Da Ii će biti dovoljno delova za proizvodnju Lade?

Renault i Avtovaz traže alternativne puteve za snabdevanje čipovima u Rusiji

AutomobiliLifestyleSvetVesti

22.2.2022 17:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Renault i Avtovaz traže alternativne puteve za snabdevanje čipovima u Rusiji Renault i Avtovaz traže alternativne puteve za snabdevanje čipovima u Rusiji
Ruski proizvođač automobila Avtovaz traži alternativu za snabdevanje čipovima dok se gomilaju međunarodne sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini. U Avtovazu, koji stoji iza... Renault i Avtovaz traže alternativne puteve za snabdevanje čipovima u Rusiji

Ruski proizvođač automobila Avtovaz traži alternativu za snabdevanje čipovima dok se gomilaju međunarodne sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

U Avtovazu, koji stoji iza poznatog brenda Lada, većinski udeo ima francuski Renault, a izvršni direktor kompanije Nikolas Mor (Nicholas Maure) izjavio je da Rusiji nedostaje sopstvena proizvodnja čipova, pa se oslanja se na strane zalihe, uključujući Kinu. Međutim, on nije naveo na kojoj strani će njegova fabrika potražiti dodatne zalihe.

Zapadne vlade čitav dan objavljuju nove sankcije Rusiji nakon što je ova država i zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, a Bela kuća poručila svojoj industriji čipova da bude spremna za nova ograničenja izvoza u Rusiju.

Ukoliko Vašington proširi obim ograničenja, nalik onim koje je sprovela protiv kineske kompanije Huawei, mogao bi da zaustavi isporuke čipova, računara, potrošačke elektronike, telekomunikacione opreme i drugih artikala napravljenih bilo gde u svetu ako oni u sebi koriste američku tehnologiju.

Slične mere su primenjivane tokom Hladnog rata, kada su Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje zadržale stroge tehnološke sankcije Sovjetskom Savezu, ograničavajući njegov rast.

Kako piše agencija Reuters, predviđa se da će prodaja novih automobila u Rusiji usporiti na 3,3 odsto ove godine sa 4,3 odsto u 2021. godini, zbog nedostatka elektronskih komponenti, logističkih izazova i većih troškova.

Vlasništvo u Avtovazu je podeljeno u odnosu 69-31 odsto između kompanija Renault i Rostek.

Avtovaz prodaje više od 90 odsto svoje proizvodnje na lokalnom nivou, dok se ostatak uglavnom isporučuje u zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND), koje uključuju Moldaviju, Gruziju i Kazahstan. Otprilike 80 odsto potrebnih proizvodnih komponenti kompanija nabavlja u Rusiji.

Prošle nedelje, Avtovaz je izvestio da je njegova prodaja u 2021. godini porasla za 10,4 odsto na 2,85 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...