država preduzima sve mere

Kriza u Ukrajini neće ugroziti snabdevanje Srbije gasom

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

22.2.2022 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Kriza u Ukrajini neće ugroziti snabdevanje Srbije gasom Kriza u Ukrajini neće ugroziti snabdevanje Srbije gasom
Srbija ne bi trebalo da, zbog ukrajinske krize, ima problema sa uvozom neophodnih količina prirodnog gasa iz Rusije, ocenili su u utorak generalni direktor... Kriza u Ukrajini neće ugroziti snabdevanje Srbije gasom

Srbija ne bi trebalo da, zbog ukrajinske krize, ima problema sa uvozom neophodnih količina prirodnog gasa iz Rusije, ocenili su u utorak generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić. 

„Srbija ne bi trebalo da bude ugrožena po pitanju uvezenih količina gasa. Država preduzima sve mere da ne dođe ni do kakvih problema sa gasom. Sada se vidi značaj Balkanskog toka“, rekao je Bajatović za TV Prva, prenosi Beta.

Dodao je da gas do kraja grejne sezone neće poskupeti za industriju i građane i podsetio da su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin dogovorili 60 odsto gasa po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara, a da se ostatak kupuje od Rusa po berzanskoj ceni, a od trgovaca po ceni većoj za proviziju.

Bajatović je rekao da trenutno Srbija ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a da postoje i bezbednosne rezerve.

Sporazum o ceni gasa od 270 dolara, kako je rekao, važi do početka juna, a polovinom marta odnosno početkom aprila počeće pregovori sa Rusima o novom gasnom ugovoru, za koji se nada da će biti zaključen za deset godina.

On je procenio da bi cena u tom ugovoru mogla da bude bar 30 odsto niža od sadašnje tržišne cene gasa koja nešto preko 800 dolara za hiljadu kubika, odnosno oko 600 dolara.

Gasovodne cevi
Foto: Pixabay.com

Vuletić je ocenio da Srbija gas dobija Balkanskim tokom i da zbog oružanih sporenja u Ukrajini nema opasnosti po snabdevanje jer je gasovod kilometrima daleko od mesta sukoba.

„Nema opasnosti i nema razloga da Srbija ne dobije gas preko Balkanskog toka jer je gasovod daleko od mesta sukoba“, rekao je Vuletić agenciji Beta.

Istakao je da će i „Evropa imati dovoljno gasa samo ako to bude želela i ne bude pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država, jer Rusija ima dovoljno gasa i može da ga isporuči“.

Problem je, prema njegovim rečima, što je energetika postala političko oružje i što Evropa „igra kako SAD svira“, pa nije prošle godine napunila skladišta, gasom iz Rusije jer joj je obećan američki tečni gas.

Za razliku od većine evropskih zemalja Mađarska je ugovorila sa Rusijom isporuku gasa na period od 15 godina, a Srbija bi trebalo da, nakon isteka ugovora sa Rusijom na šest meseci, započne pregovore o dugoročnom snabdevanju.

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Bulevar oslobođenja 69, 21000 Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
778.591.531,57 (2020)
Broj zaposlenih:
934 (2020)

Svetska proizvodnja prirodnog gasa je, prema njegovim rečima 4.000 milijardi kubnih metara, a tečnog svega 400 milijardi što znači da ga nema dovoljno i da ne može da zameni isporuke gasa iz Rusije. 

Najveći proizvođači tečnog gasa su, kako je rekao Vuletić, Australija, Indonezija, Katar, SAD i Rusija, a najveći potrošači koji apsorbuju 90 odsto tog gasa su Kina, Južna Koreja, Japan, Indija, SAD, Francuska, a jedan tanker je stigao prošle godine i u Hrvatsku.
 
„Tečnog gasa nema dovoljno na tržištu i priče da može da zameni prirodni gas iz Rusije su prazne“, rekao je Vuletić.

On je ocenio da su „prazne“ i priče o tome kako će se izgraditi više gasovoda, Amerika je bila najavila Nabuko, zatim Nabucco West, Tanap, Agri, arapski, islamski, a izgrađen je jedino Tap od Azerbejdžana do Iitalije.

Vuletić je rekao da je moguće izgraditi gasovod ali da su problem rezerve koje treba otkriti i utvrditi koliko količine sadrže da bi se isplatila gradnja gasovoda.

Istakao je da je Srbiji najbliže nalazište gasa u Iranu Južni Pars (South Pars) iz koga se dnevno proizvede 750 miliona kubnih metara.

„Srbija godišnje troši 2,2 milijarde kubnih metara i Južni Pars bi mogao da je obezbedi za tri dana“, rekao je Vuletić.

Dodao je da je Srbiji nepotreban gasovod Niš -Dimitrovgrad koji je bio interesantan pre 30 godina ali se od gradnje odustalo jer se potrošnja gasa nije širila i Srbija još nije dostigla nivo potrošnje od tri milijarde kubnih metara godišnje, koliko je trošila devedesetih godina prošlog veka.

  • TATJANA

    22.2.2022 #1 Author

    Nadamo se da ce tako biti

    Odgovori

  • STRELAC

    22.2.2022 #2 Author

    Dozivotni generalni direktor Srbijagasa kaze….Sramota!!!

    Odgovori

  • MARE

    22.2.2022 #3 Author

    Rat Rusije i Ukrajine bi bio Treci svetski rat , o kakvoj nabavci gasa ce onda biti reci , pobogu

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.2.2022 #4 Author

    Videcemo da li ce tako biti…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    22.2.2022 #5 Author

    Ma sigurno. Ovakve sitiacije ce svakako uticati na sve uvoznike u nekom trenutku

    Odgovori

  • DANIJELA

    22.2.2022 #6 Author

    Svi se nadamo da ce tako biti ali nesto nisam sigurna. Cena ce se korigovati sigurno.

    Odgovori

  • GAGA

    22.2.2022 #7 Author

    Ostaje nam samo da se nadamo. I zasto se ne spominje skladiste u Banatskom Dvoru? Kolike su zalihe?

    Odgovori

  • Emilija

    23.2.2022 #8 Author

    Srbija nije jos dostigla nivo velike kolicine gasa

    Odgovori

  • NATI29

    23.2.2022 #9 Author

    Jos nam i to treba

    Odgovori

  • NINO

    23.2.2022 #10 Author

    Ako ovaj nas pregovori jednu nesto za Ukrajinu, i to ce nam zabranit

    Odgovori

  • Maša

    23.2.2022 #11 Author

    Cisto sumnjam da nece uticati na nas

    Odgovori

  • ZVE84

    24.2.2022 #12 Author

    Uh! To ćemo tek videti…. Nadam, se da zaista nećemo biti ugroženi, ali ovaj rat će mnogo toga promeniti…

    Odgovori

  • JANA

    29.4.2022 #13 Author

    Konacno obezbedjenji,nemamonpotrebe da razmisljamo bravo za nasu drzavu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...