Potražnja neće splasnuti barem do kraja sledeće decenije

Uniper dogovorio dugoročno snabdevanje gasom iz SAD  

EUSvetVesti

25.9.2023 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uniper dogovorio dugoročno snabdevanje gasom iz SAD   Uniper dogovorio dugoročno snabdevanje gasom iz SAD  
Nemačka energetska kompanija Uniper smatra da potražnja za prirodnim gasom u Evropi neće pasti barem do kraja sledeće decenije. Uniper je nedavno pregovarao o... Uniper dogovorio dugoročno snabdevanje gasom iz SAD  

Nemačka energetska kompanija Uniper smatra da potražnja za prirodnim gasom u Evropi neće pasti barem do kraja sledeće decenije. Uniper je nedavno pregovarao o snabdevanju kontinenta tečnim prirodnim gasom iz Sjedinjenih Američkih Država, “do kraja 2030-ih“, rekao je Peter Abdo, njen glavni komercijalni direktor za TPG.

Doduše, “tržišni signali” su manje jasni za period nakon tog vremenskog okvira. „Jednostavno, još uvek nismo videli da se na tržištu pojavilo nešto što bi nam obezbedilo fleksibilnost i u 2040-im”, rekao je Abdo za Bloomberg.  

Velike energetske kompanije pokušavaju da shvate koliko će veliku ulogu imati gas u prelasku na zeleniju ekonomiju, sa znakovima ovog meseca da nacionalne vlade — posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu — usporavaju svoje napore kao odgovor na rastuće troškove.

Projekcije za korišćenje prirodnog gasa u narednim decenijama veoma variraju, u zavisnosti od toga koliko brzo dođe do energetske tranzicije. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) očekuje da će potražnja za TPG-om porasti do sredine 2020-ih. Kompanija Shell vidi da evropska potražnja za gasom sve više premašuje ponudu tokom tekuće decenije.

Nemačka, kao pionir u energetskoj tranziciji, otvara prostor za ulogu gasa nakon i energetske krize 2022. godine. Već ima tri terminala za uvoz TPG-a i planira ih još.

Najnoviji Uniperov dogovor za snabdevanje TPG-om povezan je sa evropskim referentnim cenama. Abdo je odbio da pruži dodatne detalje o postignutom dogovoru.

Podsetimo, vlada u Berlinu je spasila Uniper nakon što je Rusija značajno smanjila snabdevanje gasom. Kada su evropske cene gasa dostigle rekorde, trgovci, uključujući Uniper, udvostručili su svoje napore da nabave TPG iz drugih izvora.

Do 2030. godine, Uniper će dopuniti TPG operacije sa vodonikom, jer njegov uvozni terminal u Vilhelmshavenu proširuje kapacitete za rukovanje gorivom sa niskim sadržajem ugljenika. “Biće potrebni „značajni“ kapitalni izdaci za modifikovanje postojeće infrastrukture, ali će logistički lanac ostati isti”, kaže Abdo.

Uniper ulaže osam milijardi evra u zelene gasove, vodonik i obnovljive izvore energije do 2030. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...