privremeni predah za globalno tržište

Okončan štrajk u proizvodnji tečnog gasa u Australiji

SvetVesti

22.9.2023 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Okončan štrajk u proizvodnji tečnog gasa u Australiji Okončan štrajk u proizvodnji tečnog gasa u Australiji
Kompanija Chevron i sindikati zaposlenih postigli su dogovor o prekidu štrajkova u ključnim postrojenjima za tečni prirodni gas u Australiji koja su uzburkala globalno... Okončan štrajk u proizvodnji tečnog gasa u Australiji

Kompanija Chevron i sindikati zaposlenih postigli su dogovor o prekidu štrajkova u ključnim postrojenjima za tečni prirodni gas u Australiji koja su uzburkala globalno tržište goriva.

Radnici su prihvatili izneto rešenje o platama i uslovima koje je predložio državni regulator za rad i suspendovaće industrijsku akciju obustave rada, potvrdila je u petak u saopštenju Offshor Alliance, grupa dva velika sindikata. Chevron je takođe prihvatio predlog.

Zabrinutost zbog izgleda smanjenja izvoza gasa od jednog od najvećih svetskih dobavljača – i drugih nepovezanih ispada – izazvali su skokove cena u Evropi i Aziji poslednjih nedelja. Globalno tržište TPG-a je taman bilo “fino izbalansirano” otkako je snabdevanje Evrope gasom iz Rusije obustavljeno prošle godine nakon početka sukova u Ukrajini, piše Bloomberg.

„Pošto je štrajk sada završen, tržište bi moglo da odahen u narednom kratkom periodu“, rekla je Suzan Sakmar (Susan Sakmar), gostujući docent u Pravnom centru Univerziteta u Hjustonu. „Ali s obzirom da je zima odmah iza ugla, ne bih isključila još nervoze, jer bi hladno vreme ili bilo koji novi poremećaj u snabdevanju mogao ponovo da potrese tržišta.”

Prihvatanje uslova regulatora efikasno rešava spor koji je pokrenuo industrijsku akciju od 8. septembra u pogonima Gorgon i Vitston, koji su činili oko sedam odsto globalne isporuke TPG-a prošle godine.

Oko 350 radnika sastalo se kasno u četvrtak i podržalo predloge regulatora, koji su uključivali predložena poboljšanja naknada za rad na daljinu i kašnjenja u putovanju. Sporazum uključuje povećanja pojedinih zarada i garantuje sigurnost radnih mesta.

Cene gasa su već počele da se smanjuju otkako se u septembru pokazalo da izgledi za štrajkove možda neće dovesti do gubitka snabdevanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...