Pred završetak još jedne gasne sezone

Sa terminala na Krku otpremljeno šest milijardi kubnih metara gasa

EUInfrastrukturaVesti

20.9.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sa terminala na Krku otpremljeno šest milijardi kubnih metara gasa Sa terminala na Krku otpremljeno šest milijardi kubnih metara gasa
Od početka komercijalnog rada terminala za tečni prirodni gas (TPG) u Omišlju na ostrvu Krku primljeno je više od 9,7 miliona kubnih metara TPG-a,... Sa terminala na Krku otpremljeno šest milijardi kubnih metara gasa

Od početka komercijalnog rada terminala za tečni prirodni gas (TPG) u Omišlju na ostrvu Krku primljeno je više od 9,7 miliona kubnih metara TPG-a, a u hrvatski transportni sistem otpremljeno je više od šest milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Prema podacima koje je objavila kompanija LNG Hrvatska, u tekućoj gasnoj sezoni iskrcano je 30 transportnih brodova za prevoz TNG-a, a ove nedelje se očekuje iskrcavanje poslednjeg tovara namenjenog tom terminalu u ovoj gasnoj sezoni, prenosi Seebiz.

U istom periodu u transportni sistem Hrvatske otpremljeno je više od 2,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što predstavlja više od 71 odsto svih količina prirodnog gasa koji ulazi u transportni sistem Hrvatske.

To potvrđuje važnost terminala za tržište prirodnog gasa u Republici Hrvatskoj i ovom delu Evrope, navodi LNG Hrvatska. Gasna sezona (ili godina) je razdoblje koje počinje 1. oktobra i traje do 1. oktobra naredne godine, osim ako nije drukčije određeno propisima EU.

Komercijalni rad TPG terminala u Omišlju počeo je u januaru 2021. godine kada je uplovio prvi tanker sa 143.000 kubnih metara TPG-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...