uvršteno na listu strateških investicionih projekata

Hrvatska gradi još jedno skladište gasa

BiznisEUInfrastrukturaRegionU fokusuVesti

19.5.2022 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Hrvatska gradi još jedno skladište gasa Hrvatska gradi još jedno skladište gasa
Hrvatski operator sistema skladišta gasa, firma Podzemno skladište plina d.o.o. (PSP) predstavio je projekat izgradnje podzemnog skladišta gasa Grubišno Polje, koji bi trebalo biti... Hrvatska gradi još jedno skladište gasa

Hrvatski operator sistema skladišta gasa, firma Podzemno skladište plina d.o.o. (PSP) predstavio je projekat izgradnje podzemnog skladišta gasa Grubišno Polje, koji bi trebalo biti završen do 2027. godine, a čija je vrednost 66,3 miliona evra.

Projekat izgradnje drugog hrvatskog podzemnog skladišta u Grubišnom Polju, uz skladište Okoli, odlukom Ministarstva privrede i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to kao energetski objekat od izuzetne važnosti za sigurnost snabdevanja potrošača cele Hrvatske.

Voditelj Projekta izgradnje PSP-a Laslo Farkaš Višontai rekao je da su u toku radovi na izgradnji proizvodnih instalacija, čiji je završetak predviđen za prvi kvartal 2023. godine, piše SEEbiz.

Isto tako, kazao je da se početak primarne, probne eksploatacije gasa iz ležišta Grubišno Polje planira u drugom kvartalu 2023. godine.

Očekivani kapacitet skladišta, koje će biti spojeno na transportni sistem, bio bi oko 117 miliona kubnih metara. Kapacitet ležišta gasa u Grubišnom polju, na dubini od oko 800 metara, iznosi oko 200 miliona kubika.

Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da vlada vodi računa vodi o sigurnosti snabdevanja energentima. Istakao je i da današnja objava plana Evropske komisije (EK) „Re power EU“ pozicionira Hrvatsku kao rešenje s izazovima s kojima se EU susreće, piše SEEbiz.

U tom se planu, naglasio je, EK pozicionira na način da se treba proširiti kapacitete LNG terminala na Krku i proširiti dobavne pravce prema Sloveniji i Mađarskoj. Pritom bi se, neslužbeno, kapacitet LNG-a mogao povećati na šest milijardi kvadratnih metara.

Filipović je kazao da Hrvatska planira da iskoristi tu podršku EK. „Učinićemo sve da se na novoj energetskoj karti Evrope pozicioniramo kao važan faktor“, naglasio je Filipović.

Dodao je i da će Podzemno skladište gasa Okoli biti popunjeno 90 odsto do početka grejne sezone, piše SEEbiz.

Hrvatska, istakao je, 57 odsto potreba za gasom zadovoljava preko tečnog prirodnog gasa, 21 odsto čini vlastita proizvodnja, a ostalo će se nabaviti putem punjenja skladišta.

  • ZVEZDICA01

    19.5.2022 #1 Author

    Pametne su nam komsije!

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.5.2022 #2 Author

    Bitno ulaganje za Hrvatsku…

    Odgovori

  • TINA

    20.5.2022 #3 Author

    Neophodno ulaganje

    Odgovori

  • MAJALG

    22.5.2022 #4 Author

    Normalno je da grade skladiste da bi imali stabilno snabdevanje i da imaju neophodne rezerve u slucaju kriznih situacija.

    Odgovori

  • NATI29

    25.5.2022 #5 Author

    Ispravno rade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...