Na skupštini 14. juna raspravljaće se o smanjenju temeljnog kapitala

Zagrebačka berza briše 17 miliona kuna gubitka i otvara vrata isplati dividende

BerzaBiznisNovacRegionVesti

12.5.2022 09:06 Autor: Stanislav Stanišić 0

Zagrebačka berza briše 17 miliona kuna gubitka i otvara vrata isplati dividende Zagrebačka berza briše 17 miliona kuna gubitka i otvara vrata isplati dividende
Zagrebačka berza namerava i računovodstveno da se distancira od vremena gubitaka iz prošle decenije, čime otvara mogućnost dodele dobiti deoničarima. Kako stoji u pozivu... Zagrebačka berza briše 17 miliona kuna gubitka i otvara vrata isplati dividende

Zagrebačka berza namerava i računovodstveno da se distancira od vremena gubitaka iz prošle decenije, čime otvara mogućnost dodele dobiti deoničarima.

Kako stoji u pozivu za skupštinu deoničara koja će se održati 14. juna, raspravljaće se i o predlogu smanjenja temeljnog kapitala koji sada iznosi 46,3 miliona kuna, piše Poslovni dnevnik.

Računovodstvena operacija

Uprava berze predlaže da se temeljni kapital prepolovi na 23,2 miliona kuna i prenese u rezerve. S obzirom da će pojedinačni nominalni iznos deonice biti smanjen na iznos koji je niži od najnižeg dopuštenog prema Zakonu o trgovačkim društvima, smanjenje temeljnog kapitala uradiće se spajanjem deonica u odnosu 2:1, na način da će se svakom deoničaru za dve deonice izdati jedna nova redovna na ime nominalnog iznosa 10 kuna, pojašnjava se u pozivu na skupštinu. Razlog ovog poteza konačno je brisanje gubitaka nagomilanih u protekloj deceniji.

„Berza je do 2017. godine ostvarivala gubitke u poslovanju, pa se još u bilansu nalazi oko 17 miliona akumuliranog gubitka iz prethodnih razdoblja, usprkos činjenici da poslednje četiri godine beležimo pozitivne rezultate. Predlog smanjenja temeljnog kapitala glavnoj skupštini računovodstvena je operacija, njime ćemo u potpunosti anulirati taj gubitak i tako omogućiti eventualnu isplatu dividende u narednim godinama, kao i nagrađivanje zaposlenih deonicama”, pojasnila je predsednica Uprave Ivana Gažić.

Bez smanjenja temeljnog kapitala, proces pokrivanja prenesenih gubitaka ostvarenom dobiti trajao bi godinama.

Primera radi, Zagrebačka berza ove će godine za pokrivanje gubitaka izdvojiti celokupnu prošlogodišnju dobit od 873.000 kuna. Godinu ranije za pokriće gubitaka upotrebljeno je 1,87 miliona kuna dobiti.

Pozitivno za deoničare

Za potvrdu ovakve odluke potrebna je dvotrećinska većina, ali na berzi smatraju kako će deoničari prepoznati pozitivni aspekt ovog predloga.

„Za odobrenje ove odluke potrebno je da za nju glasa 75 odsto deoničara. Verujemo da će je oni odobriti jer je pozitivna za njih“, izjavila je Ivana Gažić.

Osim o smanjenju kapitala, deoničari će odlučivati i o davanju ovlašćenja Upravi za sticanje vlastitih deonica u narednih pet godina.

Najviša cena po kojoj Uprava sme steći vlastite deonice ne sme iznositi više od 5 odsto iznad ni 15 ispod prosečne tržišne cene za deonicu koja je ostvarena tokom prethodnog dana trgovanja, stoji u predlogu.

Na skupštini će se raspravljati i o izveštaju o prihodu članova Uprave za prošlu godinu. Čelnici Ivani Gažić ukupno je isplaćen bruto iznos od 1,05 miliona kuna, od čega fiksni deo iznosi malo manje od 861.000 kuna.

Član Uprave Tomislav Gračan primio je gotovo 911.000 kuna, od čega 778.000 kuna fiksnog iznosa. Odnos prosečne plate zaposlenih Zagrebačke berze koji je prošle godine iznosio 262.000 kuna i primanja članova Uprave iznosi 1:2,46.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...