Slovenački Iskraemeco, deo grupacije Elsewesy, preuzima Holosys

Zagrebačka kompanija za pametna brojila dobila vlasnika iz Egipta

BiznisHi-techRegionVesti

21.4.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zagrebačka kompanija za pametna brojila dobila vlasnika iz Egipta Zagrebačka kompanija za pametna brojila dobila vlasnika iz Egipta
Tehnološka kompanija za proizvodnju mernih instrumenata Holosys, sa sedištem u Zagrebu, dobila je novog većinskog vlasnika, slovenački Iskraemeco. Time je postala i deo egipatske... Zagrebačka kompanija za pametna brojila dobila vlasnika iz Egipta

Tehnološka kompanija za proizvodnju mernih instrumenata Holosys, sa sedištem u Zagrebu, dobila je novog većinskog vlasnika, slovenački Iskraemeco. Time je postala i deo egipatske grupacije Elsewedy, u čijem je vlasništvu Iskraemeco od 2007. godine.

Objavom o zaključivanju ugovora, kojim kompanija iz Kranja preuzima Holosys, obe firme pokazale su da očekuju da će zajedničkim snagama ponuditi sveobuhvatna pametna rešenja za električnu energiju, vodu i prirodni gas, kao i da će se proširiti na globalnom tržištu, prenosi Poslovni.hr.

Osnivači preduzeća Holosys, Tomislav Lekić, Zoran Zoričić i Ivan Lukačević, razvili su 2004. godine sistem za proizvodnju naprednih električnih uređaja baziranih na NB-IoT-u za daljinsko očitavanje potrošnje energije, koje plasiraju na više od 50 tržišta.

Krajem prošle godine, na listi izvoznih tržišta uvrštena je i Rusija, u kojoj se očekivao važan iskorak, a za malu firmu koja se razvijala s sopstvenim rešenjima, jedna od glavnih referenci je da je više od pola miliona merača širom sveta povezano kroz neke od njihovih sistema. U toj paleti su moduli za očitavanje potrošnje, koncentratori za prikupljanje podataka, antenski sistemi i softveri za obradu podataka.

HOLOSYS, d.o.o.

Kovinska 4 A, 10000 Zagreb , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
1.305.624,52 (2020)
Broj zaposlenih:
23 (2020)

Kompanija broji dvadesetak zaposlenih, i u pandemijskoj 2020. godini zaustavljen je kontinuirani rast prihoda, koji je sa 16 miliona od 2019. godine stao na 10 miliona kuna (oko 1,3 miliona evra). Podaci za prošlu godinu još uvek nisu objavljeni.

„Očekujemo sinergijski učinak komplementarnih tehnologija i proizvoda, a moći ćemo i da pružimo dodatni kvalitet uz širenje usluga i podizanje iskustva korisnika na viši nivo. To je svakako odlična prilika za rast našeg tima i dodatan iskorak na međunarodnom tržištu”, izjavio je direktor zagrebačke kompanije, Tomislav Lekić.

Egipatsku grupaciju, u koju preko kompanije Iskraemeco ulazi zagrebački Holosys, osnovala je porodica Elsevedi (Elsewedy) iz Kaira još 1938. godine. Radi se o velikoj multinacionalnoj kompaniji koja obuhvata brojne delatnosti energetskih, digitalnih i infrastrukturnih rešenja, ima 15.000 zaposlenih i ostvaruje godišnji profit od oko tri milijarde dolara.

ISKRAEMECO, d.d.

Savska loka 4, 4000 Kranj , Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
124.912.506 (2020)
Broj zaposlenih:
680,63 (2020)
  • BIJUTI27

    15.10.2022 #1 Author

    Treba biti otvoren za ovakve investicije i kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...