U toku rani javni uvid za magistralni gasovod od Orljana do makedonske granice

Na stolu plan za izgradnju gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom

SrbijaU fokusu

21.9.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na stolu plan za izgradnju gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom Na stolu plan za izgradnju gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG... Na stolu plan za izgradnju gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG 14 Orljane-Leskovac-Vranje-granica sa republikom Severnom Makedonijom, objavila je eKapija.

Kako se navodi u dokumentu koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, gasovod će biti dug 146 kilometara.

Osnovni cilj izrade Prostornog plana je izgradnja magistralnog gasovoda za južnu Srbiju čime će se obezbediti interkonekcija sa gasovodnim sistemom Republike Severne Makedonije i preduslovi za gasifikaciju gradova i opština južnog Pomoravlja.

Položaj koridora planiranog magistralnog gasovoda je, navodi se, takav da je izbegnut prolazak kroz gusto naseljena područja. Od većih naselja u neposrednoj blizini koridora nalaze se Doljevac, Vranjska Banja, Vranje i Bujanovac.

Linijski deo dvosmernog magistralnog gasovoda MG14 je planiran kao jednocevni sistem koji se u celini postavlja podzemno.

Gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom dogovorena je 2021. godine.

U aprilu ove godine resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović najavila je da je Srbija počela izradu prostorne i tehničke dokumentacije za izgradnju ove gasne interkonekcije.

Krajem maja Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za ovaj magistralni gasovod, uz obrazloženje da se tako otvara mogućnost dopremanja na tržište prirodnog gasa i iz drugih pravaca snabdevanja i u praksi realizovala ideja o tržištu prirodnog gasa iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, piše eKapija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...