Prošle godine u celom svetu proizvedeno 29.165,2 teravat-časa

Ugalj i dalje dominantan izvor struje, vetroelektrane stiču sve veći udeo

AnalizaEkologijaSvet

23.9.2023 12:44 Autor: Marko Miladinović 8

Ugalj i dalje dominantan izvor struje, vetroelektrane stiču sve veći udeo Ugalj i dalje dominantan izvor struje, vetroelektrane stiču sve veći udeo
Tokom 2022. godine na našoj planeti proizvedeno je 29.165,2 teravat-časa (TWh) električne energije, što je povećanje od 2,3 odsto u odnosu na godinu dana... Ugalj i dalje dominantan izvor struje, vetroelektrane stiču sve veći udeo

Tokom 2022. godine na našoj planeti proizvedeno je 29.165,2 teravat-časa (TWh) električne energije, što je povećanje od 2,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Iako smatran “prljavim energentom”, ugalj i dalje dominira, i predstavljao je izvor za 35,4 odsto globalne proizvodnje struje, dok je na drugom mestu bio prirodni gas sa 22,7 odsto, a na trećem su hidroenergetski izvori sa 14,9 odsto.

Energetski institut (EI) je u najnovijem godišnjem statističkom izveštaju izlistao upotrebu energenata u svetu, i analizirao aktuelne trendove. Reč je o strukovnom međunarodnom institutu sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je nastao 2003. godine spajanjem Instituta za energiju i Instituta za petrolej. U izradi statističkog godišnjaka učestvovale su i analitičke kuće KPMG i Kearney.

EI je saopštio da više od tri četvrtine globalne električne energije proizvedene iz uglja potiče iz samo tri zemlje. Reč je o Kini (53,3 odsto globalne potražnje za ugljem), zatim Indiji (13,6 odsto) i Sjedinjenim Američkim Državama (8,9 odsto).

Izvor električne energijeUdeo u globalnoj proizvodnji
ugalj35,4 %
prirodni gas22,7 %
hidroelektrane14,9 %
nuklearne elektrane9,2 %
vetroelektrane7,2 %
solarne elektrane4,5 %
ostali obnovljivi izvori (geotermalni, biomasa…)2,7 %
nafta i mazut2,5 %
ostali neobnovljivi izvori0,9 %
Izvor: Energetski institut (EI), Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Od potpisivanja prvog globalnog sporazuma o klimi u japanskom gradu Kjotu 1997. godine, proizvodnja struje iz uglja zapravo je porasla 91,2 odsto zaključno sa prošlom godinom, umesto da bude smanjena.

“Svedoci smo da i dalje rastu opasni uticaji klimatskih promena na svim kontinentima. I uprkos širokom konsenzusu o potrebi dostizanja neto nulte emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, u energetskom sektoru ona se i dalje kreće u pogrešnom smeru”, prokomentarisala je predsednica EI, Džulijet Davenport (Juliet Davenport).

Izvor: Energetski institut (EI)

Ipak, mogu se izvući i neki pozitivni zaključci. U 2022. godini obnovljivi izvori energije, kao što su vetar, solarna i geotermalna energija, predstavljali su 14,4 odsto ukupne proizvodnje električne energije sa izuzetnom godišnjom stopom rasta od 14,7 odsto.

Posmatrajući sve izvore energije, vetroelektrane beleže ubedljivo najveću stopu rasta. Nasuprot tome, neobnovljivi izvori energije, oni iz fosilnih i nuklearnih goriva, zbirno su ostvarili samo 0,4 odsto, no sa značajno veće početne pozicije.

Najveći “gubitaš” predstavlja segment nuklearne energije, koji je doživeo pad od 4,0 procenta. Kao glavni uzročnici ovakvog trenda ističu se zatvaranja atomskih centrala u Francuskoj, ali i situacija oko nuklearke Zaporožje u čijem neposrednom okruženju se vode ratni sukobi.

Ako se pogledaju udeli u “energetskom miksu” od 2008. godine naovamo, obnovljivi izvori su skočili sa ispod pet odsto na 14,4 odsto, nafta i mazut i ugalj su u padu, dok je gas poprilično stabilan, i čak sa povremenim periodima blagog rasta.

  • MARA

    23.9.2023 #1 Author

    To je očekivano

    Odgovori

  • BLIZANAC

    24.9.2023 #2 Author

    Dugo će još ugalj biti dominantan izvor struje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.9.2023 #3 Author

    Bez uglja nista,sto je i potvrdila prosla godina…

    Odgovori

  • HANA

    24.9.2023 #5 Author

    Koliko posto je udeo vetroelektrana? Minimalno…dakle neisplativo, …

    Odgovori

    • Slobodan

      25.9.2023 #6 Author

      Evo recimo podataka o prošlomjesečnim izvorima el. energije grčkog giganta (bivša državna kompanija proizvodnje i distribucije el. energije – DEI): OIE: 28.85%, lignit 9.48%, prirodni gas 43.32%, mazut 7.22%, ostala fosilna goriva 7.92% te nuklearna energija 3.21% (uglavnom zbog očuvanja energetske stabilnosti na dalekovodu iz Bugarske preko Grčke do Italije (podvodni).

      Odgovori

  • DUCA

    24.9.2023 #7 Author

    Sve više se ulaže u obnovljive izvore energije.

    Odgovori

  • DOBRILA

    25.9.2023 #8 Author

    Uvek je i bilo tako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...