zabeležen rast od 8,3 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2020.

Na rekama u Srbiji pretovareno 7,8 miliona tona tereta

SrbijaVesti

16.7.2021 14:15 Autor: Miljan Paunović 0

Na rekama u Srbiji pretovareno 7,8 miliona tona tereta Na rekama u Srbiji pretovareno 7,8 miliona tona tereta
Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci ove godine povećan obim teretnog vodnog saobraćaja u odnosu na isti period prethodne godine. Na... Na rekama u Srbiji pretovareno 7,8 miliona tona tereta

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci ove godine povećan obim teretnog vodnog saobraćaja u odnosu na isti period prethodne godine. Na rekama u Srbiji pretovareno je 7,8 miliona tona tereta, što predstavlja rast od 8,3 odsto u poređenju sa prvim polugodištem 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 24,4 odsto pretovara. Na drugom mestu su žitarice sa udelom od 18 odsto. Ugalj je na trećem mestu sa učešćem od 14,5 odsto a slede ga nafta i naftni derivati koji učestvuju sa 14,2 odsto u ukupnom pretovaru. Rude su na petom mestu, sa 10,2 odsto.

Rast obima pretovarenog šljunka, peska i kamenih agregata ukazuje na intenzivne aktivnosti u oblasti građevinske industrije kroz realizaciju infrastrukturnih projekata Vlade Srbije. Žitarice su na drugom mestu zahvaljujući dobrim uslovima na međunarodnom tržištu merkantilne robe. Pored toga, pretovarene su i veće količine uglja, kao rezultat rada JP Elektroprivreda Srbije.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, međunarodna putnička pristaništa su nakon višemesečne obustave krstarenja dočekala prve kruzere. Agencija će u narednom periodu nastaviti da ulaže napore u unapređenje oblasti lučke delatnosti a posebna pažnja biće posvećena oporavku i daljem razvoju međunarodnog vodnog putničkog saobraćaja.

Tagovi
SRBIJA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...