Domaći potrošači menjaju svoje navike

Na Vinskom parku oko 500 sorti kvalitetnih vina

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

22.8.2021 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na Vinskom parku oko 500 sorti kvalitetnih vina Na Vinskom parku oko 500 sorti kvalitetnih vina
Posetioci najvećeg Vinskog parka u Srbiji, koji se sada već tradicionalno održava u Sremskoj Mitrovici, imali su priliku da na otvaranju degustiraju oko 500... Na Vinskom parku oko 500 sorti kvalitetnih vina

Posetioci najvećeg Vinskog parka u Srbiji, koji se sada već tradicionalno održava u Sremskoj Mitrovici, imali su priliku da na otvaranju degustiraju oko 500 sorti posebno biranih vina.

Pored toga, pred ljubiteljima dobrih ukusa našlo se i 20 delikatesnih proizvoda. Reč je o velikom gastro događaju, koji je okupio domaće istaknute proizvođače.

Ovogodišnja specijalna gostujuća zemlja sa štandom, posebno zanimljivim za sve posetioce, jesu Sjedinjene Američke Države.

Upravo su svečano ovu manifestaciju otvorili zamenik ambasadora SAD u Srbiji Baron Lobstajn (Baron Lobstein) i ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, Branislav Nedimović. Obilazeći štandove oni su se osvrnuli na značaj osnaživanja vinarstva i vinogradarstva, naročito na području Srema, odnosno fruškogorskog kraja, koji je idealan za tu kulturu.

Država će, kako je poručio ministar Nedimović, i ubuduće stajati iza njih. „Vlada Republike Srbije je neposredno pred pojavu korona virusa donela novu strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva u Srbiji i upravo ovakve manifestacije su jedna od tačaka kroz koje bi trebalo da promovišemo naše vinogradarstvo i naše autohtone sorte. S druge strane, i da promovišemo celu proizvodnju vina, a na to se nadovezuje hrana i ruralni turizam. To je potpuno nova priča koja nam se otvorila na neverovatan način u poslednje dve godine. Mislim da je u pitanju stepen društvenog razvoja, ali i sama potražnja vina, koja raste. To je pokazatelj koliko naše društvo menja svoje navike“, rekao je Nedimović.

Lobstajn je istakao da je zahvalan ministru i Sremskoj Mitrovici jer su odlučili da će SAD biti zemlja gost ove manifestacije.

„Živim u Beogradu već dve godine i pohvaljujem srpsku hranu i domaća vina. Ponosan sam na ovaj američki štand sa poznatim vinima iz Kalifornije, a vina su samo mali deo srpsko-američke trgovine. Bilo bi bolje kada bismo našli i više sorti američkog vina u srpskim prodavnicama“, kazao je Lobstein.

Posetioci Vinskog parka su uživali u kulturno umetničkom programu, koji je upotpunio vinsko-gastro ugođaj.

Posle jednogodišnje pauze zbog korona virusa, ovo je četvrti put da se sastaju vinari na najvećem vinarskom događaju u Srbiji. Reč je i o velikim proizvođačima, ali i onim nesto manjim, koji su po kvalitetu, na zavidnom nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...