Mađari za INU traže više nego što Hrvatska nudi

Naftna kompanija MOL nastavlja pregovore sa hrvatskom vladom

RegionVesti

22.2.2021 10:43 Autor: Marija Jovanović 0

Naftna kompanija MOL nastavlja pregovore sa hrvatskom vladom Naftna kompanija MOL nastavlja pregovore sa hrvatskom vladom
Mađarska naftna kompanija MOL potvrdila je da se sa hrvatskom vladom nastavljaju razgovori o prodaji kontrolnog udela u INI, dok svetske i regionalne agencije... Naftna kompanija MOL nastavlja pregovore sa hrvatskom vladom

Mađarska naftna kompanija MOL potvrdila je da se sa hrvatskom vladom nastavljaju razgovori o prodaji kontrolnog udela u INI, dok svetske i regionalne agencije prenose reči izvršnog direktora MOL Jozefa Molnara da su njihovi stavovi o ceni tog udela „prilično udaljeni“.

Molnar je u razgovoru sa analitičarima, održanim nakon objave poslovnih rezultata MOL za prošlu godinu, izjavio da MOL nikad nije bio protiv dogovora, ali da želi da proda svoj udeo u Ini po ceni koja kompenzuje njegove investicije u hrvatsku kompaniju, prenosi Poslovni.hr.

Početkom februara, ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da se s MOL razgovara oko otkupa njegovog udela u Ini, kao i da celu tu priču oko hrvatske naftne kompanije ne bi trebalo prolongirati duže od druge polovine ove godine.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

Na konferenciji za novinare 10. februara on je izjavio da je održan čitav niz sastanaka oko otkupa MOL udela u Ini te da je Vlada svoju ponudu za otkup MOL udela u Ini dala u novembru prošle godine, ne iznoseći nikakve detalje o samoj ponudi.

„U sledećih nekoliko meseci, četiri do pet, mora se tačno znati koji je smer odabran. Ukoliko transakcija kao takva posle toga bude potrebna, ona će uzeti neko vreme“, rekao je Ćorić.

Ćorić je rekao da smer koji u Vladi ne podržavaju i koji nije optimalan za Hrvatsku je održavanje statusa quo, dok od samog početka priželjkuju da dođe do dogovora hrvatske Vlade i mađarske strane o otkupu udela u Ini.

Potonji smer potencijalno uključuje i treću stranu, u smislu da mađarska strana izađe iz vlasništva u Ini, a na njihovo mesto dođe neko drugi. Takođe, ukoliko mađarska strana bude bila spremna da proda svoj udeo u Ini, postoji opcija i da ga Hrvatska kupi sama, odnosno u nekom aranžmanu pravnih osoba iz RH, što bi zasigurno u jednoj varijanti uticalo na povećanje javnog duga, što nije bila želja Vlade u početku, kazao je tada Ćorić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...