NAFTNI DOGOVOR JOŠ NEIZVESTAN Tramp razmatra uvođenje carina Saudijskoj Arabiji i Rusiji

SvetVesti

6.4.2020 11:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAFTNI DOGOVOR JOŠ NEIZVESTAN Tramp razmatra uvođenje carina Saudijskoj Arabiji i Rusiji NAFTNI DOGOVOR JOŠ NEIZVESTAN Tramp razmatra uvođenje carina Saudijskoj Arabiji i Rusiji
Neizvesnost oko sporazuma Rusije i OPEC + (zapravo Saudijske Arabije) o ograničenju proizvodne nafte i dalje traje, uprkos prošlonedeljnim najavama da je „dogovor blizu“.... NAFTNI DOGOVOR JOŠ NEIZVESTAN Tramp razmatra uvođenje carina Saudijskoj Arabiji i Rusiji

Neizvesnost oko sporazuma Rusije i OPEC + (zapravo Saudijske Arabije) o ograničenju proizvodne nafte i dalje traje, uprkos prošlonedeljnim najavama da je „dogovor blizu“. Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) oživeo je u četvrtak naftno tržište izjavom da je razgovarao sa Rijadom, koji mu je potvrdio da je dogovor sa Moskvom izgledan.

Četiri dana posle Trampove izjave koja izazvala nagli skok cene nafte (oko 40 procenata), dogovora još nema, a cene su u blagom padu. Brent nafta izgubila je 0,56 dolara vrednosti po barelu, pa je njena cena u ponedeljak ujutro pala na 33,55 dolara za barel. WTI je 27,9 dolara, nakon pada cene za 0,95 dolara po barelu, dok je cena gasa ostala manje više nepromenjena.

Tramp je u petak odustao od sastanka sa američkim naftnim kompanijama, bez najave o planu smanjenja domaće proizvodnje, što je u javnosti otvorilo pitanje njegove sposobnosti da utiče na dogovor Rijada i Moskve. Američki predsednik izjavio je u subotu da je „celog života bio protiv OPEC“. On je ipak ocenio da misli da će spor biti rešen „jer će se sami uništiti ako to ne urade“, preneo je Financial Times.

Američki predsednik je nagovestio mogućnost uvođenja carina na naftu iz uvoza, kako bi zaštitio domaće proizvođače. „Učiniću sve što budem morao“, rekao je Tramp. Prema informacijama iz američkih naftnih kompanija, Tramp će se iduće nedelje verovatno pojaviti na operativnom sastanku OPEC+, gde će zapretiti uvođenjem tarifa. Uvođenje carina razmatra i Kanada.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je moguće smanjiti globalnu proizvodnju nafte na 10 miliona barela dnevno, ali samo ako u tome budu učestvovali svi glavni proizvođači, uključujući SAD. Putin je istovremeno optužio Saudijsku Arabiju da „naftnim ratom“ šteti američkim proizvođačima nafte iz škriljaca, što je u američkim medijima protumačeno kao njegov pokušaj da istakne u prvi plan spor između Rijada i Vašingtona.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman i ministar spoljnih poslova, princ Faisal bin Farhan, reagovali su na izjavu ruskog predsednika navodeći da je „potpuno lišena istine“ i optužili Rusiju za „lažiranje činjenica“. Neimenovani zvaničnik OPEC rekao je da odnos Saudijske Arabije i Moskve predstavlja izazov.

Nezavisni američki proizvođači nafte traže od Bele kuće da primora Saudijsku Arabiju i Rusiju da okončaju naftni sukob, koji je njihovu proizvodnju gurnuo u nerentabilnost. Oni predlažu oštrije sankcije ruskom energetskom sektoru i zabranu uvoza saudijske nafte.

Tramp se nije direktno izjasnio o takvim predlozima, ali je nagovestio nešto što liči na najavu obustave američke vojne pomoći Saudijskoj Arabiji. „Pružamo vojnu pomoć zemljama gotovo besplatno…a oni nas ne vole“, naveo je Tramp.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...