NAFTNI RAT U SENCI PANDEMIJE Pala vrednost rublje

SvetVesti

24.3.2020 11:00 Autor: Vladimir Jokanović 1

NAFTNI RAT U SENCI PANDEMIJE Pala vrednost rublje NAFTNI RAT U SENCI PANDEMIJE Pala vrednost rublje
Rusija i Saudijska Arabija u senci pandemije korona virusa vode ekonomski rat koji je već oborio cenu sirove nafte na ispod 25 dolara za... NAFTNI RAT U SENCI PANDEMIJE Pala vrednost rublje

Rusija i Saudijska Arabija u senci pandemije korona virusa vode ekonomski rat koji je već oborio cenu sirove nafte na ispod 25 dolara za barel. Nafta je u januaru koštala 64 dolara, a u februaru oko 55. Istovremeno, ruska valuta izgubila je 20 odsto vrednosti.

Moskva i Rijad nisu uspeli da usaglase stavove o limitiranoj količini proizvodnje tokom samita OPEC+ u Beču početkom marta, što je dovelo do dramatičnog pada cene nafte. Dogovor u okviru organizacije svetskih izvoznika nafte i Rusije, koji je važio u poslednje tri godine održavajući cenu nafte stabilnom, nije obnovljen.

Saudijska Arabija kao lider OPEC-a predložila je da se proizvodnja smani za milion barela dnevno, dok bi Rusija u tome učestvovala sa pola miliona barela manje. Rusi su to odbili. Neograničena proizvodnja i smanjena potrošnja zbog pandemije mogle bi gurnuti cenu u sunovrat ispod 20 dolara.

Rusiji, kao i Saudijskoj Arabiji odgovara visoka cena nafte, ali nema znakova da će neko od nih popustiti. Mediji nagađaju ko bi trebalo prvi da trepne – ruski predsednik Vladimir Putin ili krunisani saudijski princ Mohamed bin Salman, ocenjujući da će duže izdržati onaj ko ima više nafte.

Prema oceni „Bloomberga“, Rusija je godinama gomilala rezerve za ovaj trenutak i neće prva odustati. Putin se, prema njihovim rečima, ne povlači pred pritiskom. Od niskih cena nafte indirektno trpi američka proizvodnja, a sudeći po izjavama i povišenim tenzijama između Rusije i SAD, ovo liči na njihov međusobni naftni obračun.

„Nečija ekonomija uvek trpi zbog niskih ili visokih cena nafte. Sada mnoge kompanije pate, uključujući proizvođače nafte iz škriljaca u SAD“, rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov. Američki predsednik, Donald Tramp ocenio je da je rat oko cene nafte „razarajući za Rusiju“. Sudeći prema kursu rublje prema dolaru, Trump je u pravu. Ruska valuta izgubila je oko 20 odsto vrednosti prema dolaru od 8. marta kad je prestao da važi sporazum o ograničenoj proizvodnji nafte. Jedan dolar sada vredi 80 rubalja. Kako tvrde  američki mediji Vašington razmatra uvođenje novih sankcija protiv Rusije, kako bi iznudio povećanje cene nafte.

„Rusija i Saudijska Arabija se bore oko cena i obima proizvodnje nafte. Amerika će se umešati kada za to dođe vreme”, objasnio je Tramp. On je dodao da su cene nepovoljne i po Saudijsku Arabiju.

Prema mišljenju direktora u kompaniji „Fitch Ratings“, Dmitrija Marinčenka nije izgledno da će Saudijska Arabija odustati od svog predloga, jer to bi značilo gubljenje obraza pred Moskvom i svetom. Verovatno slično rezonuju i u Moskvi, tako da kompromis za sada nije izgledan, premda obe države ističu da su otvorene za dalje razgovore.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...