Industrija putovanja u zastoju zbog mobilizacije

Naglo opala prodaja turističkih aranžmana u Rusiji

BiznisSvetTurizamVesti

27.9.2022 12:55 Autor: Vladimir Jokanović 8

Naglo opala prodaja turističkih aranžmana u Rusiji Naglo opala prodaja turističkih aranžmana u Rusiji
Prodaja organizovanih turističkih aranžmana u Rusiji opala je za 35 odsto u proteklih nedelju dana. Interesovanje je naglo opalo nakon što je 21. septembra... Naglo opala prodaja turističkih aranžmana u Rusiji

Prodaja organizovanih turističkih aranžmana u Rusiji opala je za 35 odsto u proteklih nedelju dana. Interesovanje je naglo opalo nakon što je 21. septembra objavljena delimična mobilizacija, koju prati negativna informativna pozadina.

Najveći deo karata za putovanje kupili su oni koji su odlučili da napuste zemlju, prenosi Komersant, a pad prodaje aranžmana primetan je u domaćem i inostranom turizmu. Većina Rusa čeka detaljnije informacije u vezi sa delimičnom mobilizacijom, ocenjuju turističke agencije.

Prema navodima Ruskog sindikata putničke industrije, posle velikih šokova, putnici obično čekaju dve do četiri nedelje, pa se tek onda može proceniti uticaj mobilizacije na turizam. Aerodromi potvrđuju da im vojne registrature dostavljaju spiskove građana čiji je izlaz iz zemlje ograničen.

Registrovanim osobama uslov za putovanje je dozvola vojnog odseka, ali Udruženje turoperatera Rusije tvrdi da većina organizovanih putovanja nije naišla na zabranu. Prema navodima Udruženja, pogranična služba zahtevala je da neki putnicim pokažu povratnu kartu ili rezervaciju smeštaja, da bi im dozvolila da napuste zemlju.

S druge strane, raste prodaja avionskih karata za inostranstvo. Prodaja je udvostručena od 21. septembra, a potražnja je i dalje veoma visoka. Najpopularnije destinacije su Jerevan, Dušanbe, Istanbul, Taškent, Baku, Antalija i Almati. Ipak, prodaja karata u Rusiji sada je za 20 odsto manja nego u istom periodu prošle godine.

Evropska unija ukinula je ranije ovog meseca vizne olakšice za ruske državljane, koje su važile od 2007. godine. Prema ovoj odluci povećana je taksa za podnošenje zahteva za vizu sa 35 na 80 evra, potrebno je podnošenje dodatne dokumentacije, a vreme za obradu vize je produženo. Takođe su uvedena restriktivna pravila za izdavanje vize za više ulazaka.

  • MIŠKOVIĆ

    27.9.2022 #1 Author

    Nema više turizma sada je bežanija

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.9.2022 #2 Author

    Sasvim ocekivano da je naglo opala potraznja,kome je do putovanja a na spisku je za mobilizaciju…

    Odgovori

  • Milovan94

    28.9.2022 #3 Author

    To je očekivano, ništa novo

    Odgovori

  • MARIJA

    28.9.2022 #4 Author

    Logicno da nikome nije do putovanja u ovim momentima..

    Odgovori

  • N.N.

    29.9.2022 #5 Author

    Svakako ocekivano.

    Odgovori

  • Tina

    1.10.2022 #6 Author

    Stvarno, kome je do turistickog putovanja, a mobilizacija je

    Odgovori

  • LUKA

    2.10.2022 #7 Author

    Nista novi

    Odgovori

  • Lolek

    9.10.2022 #8 Author

    Sad je idealna prilika

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...