pad zaliha benzina u americi viši od očekivanog

Najava većeg snabdevanja spustila cene nafte prema 117 dolara

Vesti

4.6.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Najava većeg snabdevanja spustila cene nafte prema 117 dolara Najava većeg snabdevanja spustila cene nafte prema 117 dolara
Cene nafte skliznule su na međunarodnim tržištima prema 117 dolara, nakon što su vodeći proizvođači najavili da će blago povećati snabdevanje u idućim mesecima.... Najava većeg snabdevanja spustila cene nafte prema 117 dolara

Cene nafte skliznule su na međunarodnim tržištima prema 117 dolara, nakon što su vodeći proizvođači najavili da će blago povećati snabdevanje u idućim mesecima.

Na londonskom tržištu u petak cena barela je pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 117,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 116,47 dolara, prenosi Mina.

Podršku cenama pružio je podatak vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice pale 5,1 milion barela, znatno više nego što se očekivalo, a smanjene su i zalihe benzina, naglasivši tesno snabdevanje.

Trgovci su se usresredili na najavu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će u julu i avgustu povećati snabdevanje za 648.000 barela dnevno, 200.000 više nego što su imali u planu.

Izvori su rekli da se OPEC+ sprema da poveća proizvodnju kako bi nadoknadio smanjeno snabdevanje iz Rusije zbog sankcija.

Analitičari smatraju da povećanje neće rešiti problem slabog snabdevanja, a dodatni je problem i što nova kvota obuhvata i Rusiju, uprkos smanjenoj proizvodnji i suzdržanosti kupaca, što upućuje na zaključak da grupa neće uspeti na tržište da plasira planiranu količinu.

„OPEC+ će verovatno uprkos tome na tržište plasirati znatno manje nafte nego što je dogovoreno, što znači da neće osigurati priželjkivanu pomoć“, smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Neki, međutim, pad cena smatraju korekcijom nakon snažnog rasta u četvrtak.

„Mislim da je pad cena tehničke prirode, nakon skoka posle sastanka OPEC+“, rekao je Džefri Heli (Jeffrey Halley) iz brokerske tvrtke OANDA.

Značajniji pad zakočio je jačanje potražnje nakon što su Šangaj i Peking ove sedmice ukinuli stroge mere suzbijanja zaraze korona virusom. Kineska vlada najavila je podršku ekonomiji kako bi se što pre oporavila od posledica strogih epidemioloških ograničenja.

OPEC je odvojeno objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 114,62 dolara, što znači da je pojeftinio 2,45 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...