NAJAVLJEN POTPUNI KRAH PREGOVORA U BRISELU Spremite se za Brexit bez dogovora, poručio Džonson

EUSvetVesti

11.12.2020 12:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAJAVLJEN POTPUNI KRAH PREGOVORA U BRISELU Spremite se za Brexit bez dogovora, poručio Džonson NAJAVLJEN POTPUNI KRAH PREGOVORA U BRISELU Spremite se za Brexit bez dogovora, poručio Džonson
Velika verovatnoća je da neće biti dogovora između Evropske unije i Velike Britanije o sporazumnom Brexitu, izjavio je britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson)... NAJAVLJEN POTPUNI KRAH PREGOVORA U BRISELU Spremite se za Brexit bez dogovora, poručio Džonson

Velika verovatnoća je da neće biti dogovora između Evropske unije i Velike Britanije o sporazumnom Brexitu, izjavio je britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) u svom prvom javnom obraćanju nakon ključnog sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Džonson je poručio Britancima da je „sada vreme“ da se kompanije i pojedinci pripreme za ishod bez dogovora, prenosi BBC. Iako će pregovori Londona i Brisela potrajati do nedelje, britanski premijer je ocenio da dogovora „nema na vidiku“, a rok za Brexit je 31. decembar.  

Foto: Tanjug/AP

Predsednica EK obavestila je evropske lidere okupljene na samitu u Briselu da će se tranzicioni period za izlazak Velike Britanije iz EU završiti bez sporazuma o trgovini i bezbednosti, prenosi Guardian, pozivajući se na neimenovane izvore. Tokom desetominutnog brifinga ona je navela da je „veća verovatnoća da neće biti dogovora, nego da će ga biti“.

Praktične posledice Brexita bez dogovora već danima su vidljive golim okom sa obe strane kanala Lamanš, gde su formirane nepregledne kolone kamiona, jer trgovci koriste poslednje nedelje za bescarinski uvoz i izvoz robe. RTE prenosi da su u kolonama stotine kamiona pred engleskom lukom Dover i ulazom u podvodni tunel, kao i da se očekuje da će ih još više biti posle 1. januara kada će početi granične kontrole, ako pregovori konačno budu propali.

Pregovarački timovi Londona i Brisela imaju rok do nedelje za zaključenje sporazuma ili da ostave Brexit bez dogovora. Britanski mediji okrivljuju Francusku da je ultimatumom o ribolovu sprečila dogovor, dok Deutsche Welle navodi da će Velika Britanija trpeti veću štetu od „divljeg“ Brexita nego EU.

Ukoliko se od 1. januara u trgovinskim odnosima Britanije i EU budu primenjivala pravila Svetske trgovinske organizacije, izvoz iz EU u Veliku Britaniju podleže prosečnim carinama od 3,1 odsto, dok bi carine na robu koja ulazi u EU bila 3,3 odsto. Carine od 10 odsto bile bi primenjene na britanske automobile na evropskom tržištu i čak 36 odsto na mlečne proizvode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...