DŽONSON U DILEMI UOČI PRESUDNOG SAMITA O BREXITU, kaže za Biznis.rs Dušan Gajić dopisnik RTS iz Brisela

EUSvetVesti

9.12.2020 15:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

DŽONSON U DILEMI UOČI PRESUDNOG SAMITA O BREXITU, kaže za Biznis.rs Dušan Gajić dopisnik RTS iz Brisela DŽONSON U DILEMI UOČI PRESUDNOG SAMITA O BREXITU, kaže za Biznis.rs Dušan Gajić dopisnik RTS iz Brisela
Pregovori o Brexitu koji su probili sve zacrtane rokove ušli su u poslednju odlučujuću rundu u Briselu, gde će se u sredu sastati britanski... DŽONSON U DILEMI UOČI PRESUDNOG SAMITA O BREXITU, kaže za Biznis.rs Dušan Gajić dopisnik RTS iz Brisela

Pregovori o Brexitu koji su probili sve zacrtane rokove ušli su u poslednju odlučujuću rundu u Briselu, gde će se u sredu sastati britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen). Njihova radna večera mogla bi da bude presudni momenat za to kako će izgledati odnosi Velike Britanije i EU od 1. januara, rekao je za Biznis.rs, Dušan Gajić, dopisnik RTS iz Brisela.

Foto: Dušan Gajić, dopisnik RTS iz Brisela

„Dolaskom u sedište EK u Briselu Džonson na neki način zatvara krug – vraća se na mesto na kojem je proveo više godina kao mladi dopisnik britanskog  lista Daily Telegraph. Mnogi ga optužuju da je još u to vreme, kao briselski dopisnik, započeo sa fabrikovanjem negativnih stereotipa o EU. Takvi bombastični, negativni naslovi o EU punili su britanske tabloide godinama, što je delom i dovelo do Brexita. Najzad, Džonsonovo učešće u kampanji za Brexit 2016. godine bio je verovatno tas na vagi koji je odlučio ishod referenduma“, ocenio je Gajić.

Sporna su pravila u trgovini i mehanizmi arbitraže u slučaju trgovinskih sporova, takozvana – jednaka pravila igre. „Evropa traži od Britanca da se manje-više drže evropskih pravila u pitanjima kao što su ekološki standardi, zaštita radnika i državne subvencije privatnim komanijama – ako žele slobodan pristup zajedničkom evropskom tržištu od 450 miliona ljudi. U suprotnom, Brisel smatra da bi britanske kompanije mogle da budu nelojalna konkurencija evropskim. Britanci im odgovaraju da je poenta Brexita upravo da sami određuju svoja pravila“, navodi Gajić.

Foto: Tanjug/AP

Jedna od tema spora u višemesečnim pregovorima je pitanje prava Evropljana na ribolov u britanskim vodama i na tom planu nema pomaka. London predlaže da se o tome odlučuje svake godine, kao u slučaju Norveške, a EU traži od Londona desetogodišnje garancije. Gajić navodi da ribarstvo nema veliki ekonomski značaj ni za jednu stranu, ali da ima specifičnu političku težinu.

Gajić ocenjuje da je francuski predsednik Emanuel Makron zauzeo tvrd stav da će blokirati svaki dogovor koji ne štiti interese evropskih ribara, jer je njegova politička računica jasna: eventualni protesti nezadovoljnih ribara mogli bi da donesu poene njegovim protivnicima na predsedničkim izborima u aprilu 2022 godine. „Ishod pregovora zavisiće, naravno, i od političke računice Džonsona. Uoči dolaska u Brisel on kaže da sporazum možda neće biti moguć, jer britanska strana neće praviti kompromise oko povratka suvereniteta“, ističe Gajić.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima francuski i evropski ribari mogli bi da izgube pristup ribom bogatim britanskim vodama, što bi za njih bio veliki udarac, jer 25 odsto francuskog ulova ribe dolazi iz britanskog dela mora. „Britanski ribari suočiće se sa problemom prodaje ribe, ako evropsko tržište bude zatvoreno za njih. Zavisno od vrste ribe, od 50 do čak 100 odsto ulova britanskih ribara se sada prodaje u Evropi“, rekao je Gajić.

Naš sagovornik istiće da dilema britanskog premijera nije laka, „Ako bude prihvatio zahteve EU da bi zadržao slobodan pristup evropskom tržištu, postavlja se pitanje šta je uopšte bio smisao Brexita?“, zaključio je Gajić. Na samitu lidera EU u četvrtak trebalo bi konačno da se odluči o načinu izlaska Velike Britanije, sa ili bez dogovora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...