DRAMATIČNA ZAVRŠNICA PREGOVORA U BRISELU Konačna odluka o Brexitu do nedelje

EUSvetVesti

10.12.2020 10:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

DRAMATIČNA ZAVRŠNICA PREGOVORA U BRISELU  Konačna odluka o Brexitu do nedelje DRAMATIČNA ZAVRŠNICA PREGOVORA U BRISELU  Konačna odluka o Brexitu do nedelje
Dogovor o Brexitu mora biti potpisan do nedelje ili ga neće biti, složili su se britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) i predsednica Evropske... DRAMATIČNA ZAVRŠNICA PREGOVORA U BRISELU  Konačna odluka o Brexitu do nedelje

Dogovor o Brexitu mora biti potpisan do nedelje ili ga neće biti, složili su se britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) nakon trosatnog sastanka u sredu uveče u Briselu. Njihov razgovor stvorio je osnovu za dramatični završni čin pregovora.

Posle devetomesečnih iscrpljujućih pregovora između Londona i Brisela ostale su prema priznanju samih aktera „veoma velike praznine“. Lideri država EU ocenjuju da bi trebalo postići dogovor ili bilo kakav ishod do kraja vikenda, uz pritisak na obe strane da to učine i ostave dovoljno vremena za parlamentarnu ratifikaciju sporazuma, prenosi Guardian.

Downing Street 10 saopštio je da je razgovor u Briselu bio „iskren“ što je diplomatski izraz za žučan razgovor ili svađu. Predsednica EK objavila je na Twitteru da su britanski premijer i ona „imali živu i zanimljivu raspravu o stanju u pogledu otvorenih pitanja“. „Razumemo stavove jedni drugih. Oni ostaju udaljeni. Timovi bi trebalo odmah da se ponovo okupe kako bi pokušali da reše ove probleme. Odlučićemo do kraja vikenda“, navela je fon der Lajen.

Razgovori timova sa glavnim pregovaračima EU i Velike Britanije, Mišela Barnijea (Michel Barnier) i Dejvida Frosta (David Frost) biće nastavljeni u Briselu. Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) izjavio je da je „malo verovatno“ da će pregovori biti produženi posle nedelje, prenosi BBC. Vreme za dogovor ističe, jer se 31. decembra završava tranzicioni period za konačan izlazak Britanaca iz EU.

Boris Džonson otputovao je u Brisel u sredu zbog radne večere sa predsednicom EK, nakon što su propali svi raniji napori njihovih pregovarača da usaglase stavove o nekoliko otvorenih pitanja. Sporna su pravila u trgovini i mehanizmi arbitraže u slučaju trgovinskih sporova, takozvana – jednaka pravila igre, kao i pravo Evropljana na ribolov u britanskim vodama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...