SLIKA O PORESKOM SISTEMU U SAD POLJULJANA IZ TEMELJA

Najbogatiji Amerikanci godinama plaćaju minimalan porez

NovacPoreziPreduzetnikSvetVesti

9.6.2021 15:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Najbogatiji Amerikanci godinama plaćaju minimalan porez Najbogatiji Amerikanci godinama plaćaju minimalan porez
Multimilijarder Džef Bezos (Jeff Bezos), sada najbogatija osoba u svetu, nije platio nijedan dolar američkog saveznog poreza na dohodak 2007. godine. Drugi najbogatiji čovek... Najbogatiji Amerikanci godinama plaćaju minimalan porez

Multimilijarder Džef Bezos (Jeff Bezos), sada najbogatija osoba u svetu, nije platio nijedan dolar američkog saveznog poreza na dohodak 2007. godine. Drugi najbogatiji čovek na planeti, Ilon Mask (Elon Musk) takođe nije platio savezni porez na dohodak 2011. i 2018. godine, a oni nisu jedini među najbogatijim Amerikancima.

Ovi podaci koje je objavio portal ProPublika pozivajući se na zvanične vladine statistike, navodno su procureli u javnost, a predsednička administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) saopštila je da je pokrenula istragu o tome kako su se pojavile poreske informacije najbogatijih.

Podaci iz poreske uprave otkrivaju detalje o njihovim prihodima, ulaganjima, trgovanju akcijama, dobicima od kockanja i rezultatima revizija u periodu od 15 godina. Osim za dvojicu najbogatijih, objavljeni su podaci i za hiljade drugih američkih bogataša, uključujući Vorena Bafeta, Bila Gejtsa i Marka Zakerberga.

Izvor: ProPublica

Saznanje da najbogatiji mogu sasvim legalno da plaćaju porez na samo delić dohotka od nekoliko stotina miliona ili milijardi godišnje iz temelja ruši sliku o američkom poreskom sistemu, po kojem svako plaća svoj deo, a najbogatiji Amerikanci plaćaju najviše. I to se događa baš u trenutku kada Bajdenova administracija nastoji da poveća poreske stope kako bi obezbedila sredstva za oporavak ekonomije.

Dok velika većina američkih građana uredno izmiruje svoje poreske obaveze po striktno utvrđenim stopama, milijarderi se služe strategijama za izbegavanje poreza , koje su izvan domašaja običnih ljudi. Njihovo bogatstvo potiče od rastuće vrednosti imovine, poput akcija, a taj dobitak američki zakon ne definiše kao oporezivi prihod, sve dok ga vlasnik ne proda.

Izvor: ProPublica

Koristeći podatke magazina Forbes, ProPublika je napravila uporednu analizu profita i poreza 25 najbogatijih Amerikanaca u periodu od 2014. do 2018. godine. U tih pet godina oni su se kolektivno obogatili za 401 milijardu dolara, a ukupno su platili porez u iznosu 13,6 milijardi dolara ili svega 3,4 umesto 20 odsto.

Pres služba Bele kuće saopštila je da je svako neovlašćeno otkrivanje poverljivih informacija nezakonito i da to smatra veoma ozbiljnim, prenosi CNN. Služba je ponovila stav Bajdenove administracije o tome da bogati Amerikanci treba da plaćaju više poreza za finansiranje predsednikovih planova, ali nije želela da komentariše informacije na bazi poverljivih vladinih informacija.

  • Danijela

    9.6.2021 #1 Author

    Kod nas samo jos vazduh da oporezuju.

    Odgovori

  • NINICA

    23.10.2022 #2 Author

    Obično oni koji imaju se snađu za manje a oni koji nemaju krpe kraj sa krajem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...