Zlatna plaketa za domaći SKIP centar u konkurenciji od 60

Najbolji korejski informatičko-pristupni centar u svetu nalazi se u Srbiji

BiznisSrbijaVesti

5.4.2022 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najbolji korejski informatičko-pristupni centar u svetu nalazi se u Srbiji Najbolji korejski informatičko-pristupni centar u svetu nalazi se u Srbiji
SKIP centar, srpsko-korejski informatičko-pristupni centar, uspostavljen u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nagrađen je prestižnom Zlatnom plaketom kao najbolji informatičko-pristupni centar u... Najbolji korejski informatičko-pristupni centar u svetu nalazi se u Srbiji

SKIP centar, srpsko-korejski informatičko-pristupni centar, uspostavljen u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nagrađen je prestižnom Zlatnom plaketom kao najbolji informatičko-pristupni centar u svetu (Best IAC Award) u 2021. godini, i to u konkurenciji više od 60 sličnih centara širom sveta, čiji rad podržava Republika Koreja.

„Priznanje za doprinos razvoju digitalizacije na globalnom nivou, na osnovu ‘prepoznate izuzetne posvećenosti upravljanju SKIP centrom’, potvrda je delotvornosti rada ovog centra u Srbiji, ali i velike posvećenosti zaposlenih državnih službenika“, piše u saopštenju resornog ministarstva.

Dodaje se da je za pet godina postojanja i rada, u SKIP centru sprovedeno više od 1.500 najrazličitijih obuka u domenu primene inovativnih tehnologija, na kojima je besplatno obučeno više od 40.000 polaznika.

„U cilju jačanja elektronske uprave u Republici Srbiji i njene kontinuirane modernizacije, samo prošle godine, uprkos krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, u SKIP centru je održano više od 190 radionica, kojima je prisustvovalo 6.920 ljudi“, navode iz resornog ministarstva.

Best IAC Award
Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Kako se navodi, ovo je treći put da Republika Koreja odaje priznanje SKIP centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Centar je dve godine zaredom, 2018. i 2019. godine, proglašavan za najbolji i najposećeniji na svetskom nivou. Zahvaljujući rezultatima rada, ali i izuzetnoj saradnji dveju zemalja u oblasti razvoja elektronske uprave, Srbija je dobila podršku za uspostavljanje još jednog informatičko-pristupnog centra u Gradu Nišu, čije se otvaranje očekuje do kraja ove godine“, ističu iz ministarstva.

SKIP centar je visoko tehnološki opremljen prostor, u čijem sklopu se, kako je objašnjeno, nalaze moderno opremljene učionice sa smart podijumima za interaktivnu nastavu i najnoviji računari povezani na jednu od najbržih bežičnih mreža u Srbiji.

Naglašeno je i da se u okviru objekta nalaze i sale za sastanke, seminare, kao i sala za video-konferencije. Prostor je namenjen održavanju besplatnih obuka za građane u domenu primene kompjuterskih programa, ali i najnovijih digitalnih platformi i informacionih sistema.

„Budući da je SKIP centar namenjen besplatnom uključivanju svih građana u savremene tokove, u prethodnom periodu učinjeno je mnogo na popularizaciji inovativnih tehnologija i podizanju nivoa znanja celokupnog stanovništva i to kroz organizovanje mnogobrojnih IKT radionica. U SKIP centru unapređivani su i kapaciteti javne uprave za primenu najznačajnijih projekata čiji implementacija je imala za cilj poboljšanje kvaliteta pruženih usluga krajnjim korisnicima (informacioni sistem ‘Bebo, dobro došla na svet’, elektronski sistem za razmenu podataka iz službenih evidencija, eDnevnik, Adresni registar, platforma za objedinjeni inspekcijski nadzor eInspektor, eKonsultacije itd.)“, piše na sajtu pomenutog centra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...