Ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha za Biznis.rs o ekonomskoj saradnji dve zemlje

Kompanija Rokosan zainteresovana za gradnju fabrike mineralnih đubriva u Srbiji

AgrobiznisBiznisInvesticijeSrbijaVesti

29.3.2022 08:01 Autor: Julijana Vincan 10

Kompanija Rokosan zainteresovana za gradnju fabrike mineralnih đubriva u Srbiji Kompanija Rokosan zainteresovana za gradnju fabrike mineralnih đubriva u Srbiji
Slovačka kompanija Rokosan, koja se bavi proizvodnjom mineralnih đubriva, želi da izgradi fabriku u Srbiji i zaposli oko 200 ljudi. Takođe, kako je u... Kompanija Rokosan zainteresovana za gradnju fabrike mineralnih đubriva u Srbiji

Slovačka kompanija Rokosan, koja se bavi proizvodnjom mineralnih đubriva, želi da izgradi fabriku u Srbiji i zaposli oko 200 ljudi. Takođe, kako je u razgovoru za Biznis.rs istakao ambasador Slovačke u našoj zemlji Fedor Rosoha, još neke firme žele da uđu u posao gasifikacije srpskog energetskog sistema.

„Pojedine slovačke kompanije već imaju istoriju poslovanja u Srbiji na tom polju (energetike), a ovde svakako treba da se unaprede termoelektrane i, recimo, zamene bioelektranama, koje su već ustanovljene, ali postoji interesovanje da se pojačaju njihove aktivnosti“, ocenjuje slovački ambasador.

Domaći zvaničnici isticali su početkom ove, a i krajem prethodne godine, da su bilateralni odnosi Srbije i Slovačke veoma dobri, zasnovani na stabilnim i dugoročnim osnovama, kao i da se značajno unapređuju. Sve to se ogleda kroz povećanje obima trgovinske razmene u poslednjih nekoliko godina, kao i pojačan interes i pozicioniranje slovačkih investitora u Srbiji.

Ovakvo viđenje situacije potvrdio je za naš portal i ambasador Slovačke u Srbiji.

„Ekonomska saradnja Srbije i Slovačke je na visokom nivou, ali ima ogromnog prostora za dalje unapređenje. Recimo, imamo zahteve slovačkih kompanija da analiziraju srpsko tržište, pa se i na tom polju mogu ubrzati stvari“, ocenio je Fedor Rosoha.

Ambasador Slovačke Fedor Rosoha na događaju u Staroj Pazovi / Foto: Opština Stara Pazova

On je podsetio da je ambasada Slovačke u Srbiji prošle godine organizovala susret i saradnju slovačke i srpske vlade, takozvane Mešovite komisije za ekonomsku saradnju, koja je definisala zajedničke interese dve zemlje.

„Ako bih bio posebno precizan, postoji dosta prostora za saradnju u oblasti energije, naravno i zaštite životne sredine i infrastrukture. Postoji interesovanje kompanija za korišćenje mineralnih đubriva u Srbiji, što je veliki izazov trenutno za svaku vladu. Dakle, ima zaista mnogo načina da sarađujemo i verujem da ćemo pre ili kasnije postići nešto pozitivno“, smatra ambasador Rosoha.

Kako kaže, prvi koraci su već načinjeni kada je reč o saradnji naših zemalja, a to je, smatra on, urađeno formiranjem Mešovite komisije za ekonomsku saradnju.

„To je susret kompanija koje su već na tržištu, kao i onih koje imaju interesovanja sa obe strane, i slovačke i srpske. Naredni korak je da se pređe u materijalizaciju tih razgovora, pošto smo trenutno na ‘teoretskom’ nivou, te je potrebno da se dogovoreno realizuje. Svakako vidim volju i interesovanje političara i kompanija da uđu u konkretne pregovore i sprovođenje dogovorenog“, naglasio je Fedor Rosoha.

  • MAJALG

    29.3.2022 #1 Author

    Nismo znali da odrzimo ono sto smo imali, i sada treba da subvencionisemo strane firme a imali smo nasu fabriku za proizvodnju.

    Odgovori

  • IVAN

    29.3.2022 #2 Author

    Samo nek se gradi.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.3.2022 #5 Author

    svi su zainteresovani jer dobijaju jeftinu radnu snagu i subvencije države. naša država treba da ceni našeg radnika da se bori za njegova prava i zaradu

    Odgovori

  • Milovan94

    29.3.2022 #6 Author

    Hajde svi u Srbiju. Ovde je sve besplatno za strane ulagače.

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.3.2022 #7 Author

    Samo neka se gradi I neka se ljudi sto vise zaposljavaju.

    Odgovori

  • TATJANA

    29.3.2022 #8 Author

    Sada ono sto nije sacuvano menjamo za nove investicije i za strane firme

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.3.2022 #9 Author

    Mi smo pogodna zemlja za strane ulagace,imaju najbolje uslove a radna snaga jeftina…

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #10 Author

    Naseg radnika koji je bolji će da plate 500e dok će njihovog min 1000e pa naravno da će rado da ulažu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...