Prijava projekata počinje 25. marta i trajaće do 25. maja

Raspisan konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Srbije i Slovenije

Hi-techPreduzetnikRegionVesti

29.3.2022 18:14 Autor: Julijana Vincan 3

Raspisan konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Srbije i Slovenije Raspisan konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Srbije i Slovenije
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije objavilo je Konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Republike Srbije i Republike Slovenije za period od 1.... Raspisan konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Srbije i Slovenije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije objavilo je Konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Republike Srbije i Republike Slovenije za period od 1. aprila 2023. do 31. marta 2025. godine.

Predmet konkursa je sufinansiranje međusobnih poseta (troškovi putovanja i boravka) koje se realizuju u okviru projektnih aktivnosti programa bilateralne naučno-tehničke saradnje. Ovo se odnosi na istraživače dve zemlje koji će izvoditi zajedničke istraživačke projekte u pomenutom vremenskom periodu.

„Troškovi vezani za razmenu istraživača, koji proističu iz realizacije programa i projekata, biće pokriveni u obe zemlje. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Javna agencija za istraživačku delatnost Republike Slovenije (koordinatori programa), finansijski će podržati realizaciju bilateralnih projekata“, navodi se u Konkursu za sufinansiranje, koji je objavilo resorno ministarstvo.

Dodaje se da će strana koja prima istraživača snositi troškove smeštaja i dnevnica, kao i troškove putovanja na svojoj teritoriji koja su neophodna za realizaciju programa i projekata.

„Srpska strana će finansirati troškove smeštaja slovenačkim istraživačima i ostale nastale troškove tokom boravka (troškovi ishrane, lokalnog prevoza ili pripadajuće nacionalne dnevnice) u zavisnosti od mogućnosti institucije. Slovenačka strana će finansirati troškove smeštaja srpskim istraživačima i dnevnice za istraživače iz Srbije u iznosu od 21,29 evra“, piše u tekstu Konkursa.

Naučinici u laboratoriji
Foto: Pixabay.com

Srpska strana će finansirati iznos od najviše 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti po projektu i po projektnoj godini. Slovenačka strana raspolaže sa 150.000 evra za realizaciju dvogodišnjih projekata u navedenom periodu.

„Pored navedenog, slovenačka strana će za srpske studente koji su na doktorskim akademskim studijama i za mlade doktore nauka koji su odbranili doktorsku disertaciju u periodu od 2017. do maja ove godine – istraživači na početku karijere, dodatno odobriti duže posete partnerskim institucijama u Sloveniji u trajanju do tri meseca. Za duže posete slovenačka strana im plaća i putne troškove. Finansiraće se oko 50 projekata“, stoji u tekstu Konkursa.

Prijava na konkurs

Istraživači iz Srbije koji prijavljuju bilateralni projekat sa istraživačima iz Slovenije trebalo bi da budu lica u nastavnim, naučnim ili istraživačkim zvanjima, odnosno da ispunjavaju sledeće uslove:

  • izabrani su u istraživačko ili naučno zvanje ili u ekvivalentno zvanje u visokom obrazovanju;
  • imaju naziv doktora nauka, ukoliko su doktorirali, koji su stekli najviše 10 godina pre dana zaključivanja javnog poziva
  • zaposleni su u akreditovanoj naučno-istraživačkoj organizaciji.

Zajedničke predloge projekata istraživački timovi istovremeno prijavljuju koordinatorima programa obe strane. Projektni predlozi podnosilaca iz Srbije dostavljaju se u zadatim prijavnim formularima Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a projektni predlozi podnosilaca iz Slovenije Javnoj agenciji za istraživačku delatnost Republike Slovenije.

Prijava projekata počinje 25. marta i trajaće do 25. maja. Prijave koje podnese samo jedna strana po Konkursu će se smatrati administrativno nekompletnim.

U Srbiji se prijava predloga projekta na Кonkurs podnosi na srpskom i engleskom jeziku.

Predviđeni period realizacije projekata je dve godine. Predviđeni period realizacije odobrenih projekta je od 1. aprila 2023. godine do 31. marta 2025. godine.

  • IRINA

    30.3.2022 #1 Author

    Super za mlade naučne istraživače da idu na dodatna školovanja

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.3.2022 #2 Author

    Svakako ce im puno znaciti..

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #3 Author

    Odlična vest za istraživače. Treba da iskoriste sve beneficije države

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...