Domaći startap Canandi najjači u svojoj branši na svetskom tržištu

Naprava za zaštitu pasa koji neretko koštaju i do 10.000 evra potiče iz Srbije

Firme u fokusuHi-techLifestylePoslovanjePreduzetnikU fokusu

26.3.2022 10:46 Autor: Julijana Vincan 14

Naprava za zaštitu pasa koji neretko koštaju i do 10.000 evra potiče iz Srbije Naprava za zaštitu pasa koji neretko koštaju i do 10.000 evra potiče iz Srbije
Domaća firma Canandi bavi se proizvodnjom naprednog sistema za zaštitu pasa u lovu, koji su izuzetno vredni, pa osim onog emotivnog značaja, vlasnike koštaju... Naprava za zaštitu pasa koji neretko koštaju i do 10.000 evra potiče iz Srbije

Domaća firma Canandi bavi se proizvodnjom naprednog sistema za zaštitu pasa u lovu, koji su izuzetno vredni, pa osim onog emotivnog značaja, vlasnike koštaju i do 10.000 evra. Stoga ne čudi da vlasnici žele da ih dobro zaštite i čuvaju. Upravo ovaj, mnogima stran problem sa kojim se lovci suočavaju, prepoznala je grupa mladih inženjera, koju su uz saradnju profesora osmislili i poseban uređaj.

„Ideja je potekla u toku razvoja sistema za zaštitu košnica od krađe. Nakon ispitivanja tržišta i ocene da je još uvek nedovoljno zrelo za takav sistem, dr Dejan Stevanović, koji se privatno bavi i lovom, došao je na ideju da projektovani sistem primenimo na praćenje pasa, znajući za velike probleme sa kojima se lovci suočavaju“, otkriva Vladislav Ćosić iz kompanije Canandi.

Nakon detaljnog ispitivanja novog tržišta, okupljanja razvojnog tima i dogovorene saradnje sa Evropskim lovačkim savezom i Lovačkim savezom Srbije, rodila se nova domaća kompanija Canandi.

„Tim trenutno broji osam stalno zaposlenih članova, sa dr Slavimirom Stošovićem na čelu kompanije i dr Dejanom Stevanovićem kao tehničkim direktorom za razvoj. Ljubav prema prirodi i životinjama ima veoma duboke korene u našem agilnom kros-funkcionalnom timu i predstavlja pravi spoj znanja i iskustva profesora sa Univerziteta u Nišu i entuzijazam i energiju mladih inženjera“, smatra naš sagovornik.

Foto: Canandi

Njihov proizvod je, kako kaže, sistem najviše svetske klase za praćenje lovačkih pasa na nepristupačnim terenima. Sistem čine lovački prijemnik i ogrlica za praćenje, koje komuniciraju putem IoT mreže, a kojim se upravlja putem mobilne aplikacije.

„Jedan od najvećih problema lovaca koji se bave pogonskim lovom, ili entuzijasta koji borave u prirodi sa svojim psima, jeste kako da zaštite svoje ljubimce u prirodi od gubitka, ili krađe na terenima gde nema mobilnog signala. Iako su psi dobro utrenirani, često se udalje i po 10 kilometara od svog vlasnika, zalutaju, ili budu ukradeni. Canandi sistem pruža mogućnost praćenja na teško pristupačnim terenima, zaštitu od krađe, kao i sposobnost da brzo i lako pronađete psa u nevolji i pružite mu pomoć“, objašnjava Ćosić.

Lovci kao glavna ciljna grupa

Ciljna klijentela firme Canandi prevashodno su lovci sa goničima, ali i svi ostali zaljubljenici u prirodu koji vreme provode sa svojim psima. Prosečna vrednost dobro utreniranog lovačkog psa u Evropi je znatno veća od 5.000 evra (neretko i 10.000 evra), dok je u Srbiji vrednost najjeftinih lovačkih pasa 3.000 evra.

„Razlozi njihove skupocenosti kriju se u ogromnom sijasetu faktora, ali oni najvažniji su emotivna povezanost, pedigre, kao i vreme i energija utrošeni u sam proces obuke. Naš sistem tim zaljubljenicima u prirodu pruža mogućnost praćenja svojih pasa na teško pristupačnim terenima, sigurnost od krađe, kao i sposobnost da brzo i lako pronađu psa u nevolji i pruže mu pomoć“, ističe naš sagovornik.

Foto: Canandi

U okviru strateškog planiranja, odlučeno je da će prve godine usmeriti pun fokus na domaće i na tržište na teritoriji Balkana, a zatim postepeno ulaziti na najveća lovna tržišta u Evropi, poput Italijanskog, Francuskog, Nemačkog, itd.

„Na teritoriji Balkana trenutno se nalazi oko 300.000 lovaca, dok na celokupnom Evropskom tržištu broj lovaca osciluje na oko 13 miliona. Veličina samog tržišta procenjena je na 16 milijardi evra na godišnjem novu“, otkriva Ćosić.

Finansiranje novopečene kompanije

Kada su u pitanju ovako veliki projekti kao što je Canandi, pomoć prijatelja i porodice je neizostavna i izuzetno značajna. Rad na pokretanju startap kompanije iziskuje izuzetno veliku posvećenost i požrtvovanost, koje se povremeno ogledaju u dugim radnim satima i zauzetim vikendima.

„Sama njihova moralna podrška nam je vetar u leđa koji pokreće elipse naše mašine. Naravno, tu su eksterni saradnici i prijatelji koji su nas nesebično podržali kako bi naš proizvod ugledao svetlost dana. U vremenskom okviru, bilo nam je potrebno oko godinu dana, koliko postoji naša kompanija, kako bismo osetili prve rezultate. Strogo gledajući sa razvojne strane – dizajn kućišta prošao je kroz šest različitih verzija dok nismo došli do finalnog izgleda, razvoj internih komponenti sistema prošao je čak pet iteracija unapređenja uporedo prateći i razvoj softvera“, priča naš sagovornik.

Dodela Startech nagrade / Foto: Canandi

Iz aspekta razvoja poslovanja, posebno je istakao sklopljen sporazum o saradnji sa Lovačkim savezom Srbije, ostvarene kontakte sa distributerima i proizvođačima komponenti, brojne intervjue, učešća na takmičenjima za inovaciju, kao i kao najskorije dešavanje – pregovore sa jednim venture fondom.

„Trenutno, dok se nalazimo u pretprodajnoj fazi, novac dobijen od strane grantova smatramo za ‘kiseonik’ koji pokreće pluća našeg startapa, a nakon isporuke 100 rezervisanih kompleta koje prodajemo po promotivnoj ceni, možemo reći da smo uspeli da ostvarimo neke značajne tržišne rezultate. Bez podrške fondova za inovacije i rani razvoj u vidu bespovratnih sredstava za sufinasiranje, realizacija ovakvog projekta ne bi bila moguća“, ocenio je Ćosić.

Prethodna godina bila je izuzetno uspešna za firmu Canandi, gde su njihov startap i ideju prepoznali i podržali Fond za inovacionu delatnost kroz program Ranog razvoja uz grant od 80.000 evra i Philip Morris kroz StarTech program uz grant od 25.000 američkih dolara. Uz učešće osnivača kompanije, ukupna vrednost projekta trenutno iznosi 145.000 evra.

Prednost u odnosu na druga rešenja za praćenje lovačkih pasa

U poređenju sa postojećim rešenjima za praćenje lovačkih pasa, naš sagovornik je izdvojio najznačajnije prednosti Canandi-ja:

 • Pametna lovačka mreža – na tržištu nikad viđena do sada, mreža koja omogućava deljenje informacija između lovaca pomoću IoT mreže u okviru lovačke grupe. Lovac može da bira da li želi da lovi sam ili sa nekim u grupi.
 • Ukoliko lovac postavi tačku od interesa na mapi, i nju podeli sa ostalim lovcima unutar grupe, putem IoT mreže lovci mogu na svojim ekranima videti preciznu lokaciju na mapi. Ako se pas izgubio iz dometa, svi lovci sa sistemom mogu zajedno da pomognu u potrazi za psom.
 • Mobilna aplikacija sa naprednim opcijama predstavlja komandni centar iz kog se upravlja i nadgledaju svi neophodni podaci o psu.
 • Od korisničkog profila lovca, profila pasa, statistike o učinku u lovu, preko upravljanja uređajima, i lovačkim grupama, sve do offline sistema mapa, mobilna aplikacija je srce celog sistema.
 • Pored pomenutih mogućnosti, jedna od glavnih prednosti je što za razliku od ostalih rešenja, koja retko (ili nikako) ne dorađuju svoje sisteme, kroz mobilnu aplikaciju svi lovci konstatno dobijaju svoja unapređenja. Bez potrebe za povezivanjem na računare, bez potrebe odlaska kod specijalizovanog osoblja za nadogradnju, sve se odvija automatski. Takođe, pri samoj promeni telefona, korisnički nalozi čuvaju sva vaša podešavanja, tako da je transfer podataka vrlo jednostavan.
 • Mobilni signal je neophodan samo pri prvom podešavanju sistema i prilikom preuzimanja mapa u memoriju telefona, nakon čeka je potpuno spreman za upotrebu na nepristupačnim terenima.
 • Dizajn protiv krađe orglica – u delovima širom Evropskog kontintenta, proteklih godina primećen je porast u krađi pasa od čak 20 odsto. Kod većine sistema na tržištu, kradljivcima je dovoljno da uhvate psa, skinu oglicu sa njegovog vrata i pritisnu dugme za gašenje. Nakon toga lovac gubi svaki kontakt sa svojim psom i mogućnost pronalaska opada.
 • U slučaju Canandi ogrlice, isključivanje ogrlice i celokupno upravljanje opcijama obavlja se putem mobilnog telefona vlasnika. Niko drugi osim vlasnika psa i sistema ne može da koristi ogrlicu.
 • Ergonomija ogrlica i integrisana antena – udobnost ogrlice goničima je ključna, jer se konstantno nalazi na njihovom vratu, dok se provlače kroz nisko rastinje i šipražje. Bilo bi potpuno nepraktično ukoliko bi se pas vratio iz lova sa otkinutom antenom, još gore ukoliko bi antena uplela psa u rastinje i sprečila ga da se kreće.
 • Nakon temeljnog istraživanja i rada na razvoju ogrlice u saradnji sa lovcima, Canandi je kreirao ogrlicu za psa sa antenom sakrivenom u kućištu i upečatljivim dizajnom.
 • Canandi sistem se razlikuje od standardnih tragača za kućne ljubimce po tome što u potpunosti može da funkcioniše bez signala za mobilnu telefoniju i prenos podataka.
 • Na polju praćenja lovačkih pasa najveći konkurenti su Garimin i Dogtrace, koji su bazirani na običnim radio talasima ili koriste staru tehnologiju za prikaz informacija.
Izložba lovačkih trofeja „One with nature“ u Budimpešti / Foto: Canandi

Biznis plan u konstantnoj nadogradnji

Prema rečima Ćosića, odlika modernog uspešnog biznisa je postojanje fleksibilnosti u okviru same kompanije, kako bi se prilagodio tržišnim potrebama.

„Igrom slučaja, dobar istraživački rad u trajanju od nekoliko meseci koji je prethodio radu na sistemu, umnogome je olakšao razvojni put i skrenuo nam pažnju na određene elemente u proizvodnji na koje bi trebalo specijalno da obratimo pažnju. Polje na kome su nam se planovi najviše promenili su proizvodnja i dinamika penetracije tržišta“, otkrio je naš sagovornik.

S obzirom na to da je pandemija korona virusa ostavila svoj pečat na poslovanje u svakom sektoru, ni njihova firma nije mogla da bude potpuno izolovana sa stanovišta distribucije nepohodnih resursa za razvoj.

„Svakako, uz dobro uigran tim i nekoliko strateških zaokreta, svi izazovi su uspešno premošćeni, i sada brojimo sitno do izlaska na tržište. Posebno smo ponosni na to što smo u saradnji sa Lovačkim savezom Srbije razvili ogrlicu za praćenje divljih životinja. Prve proizvedene ogrlice će u aprilu biti postavljene na jedinke u okviru akcije naseljavanja divljeg jelena na Kameničkom visu“, naveo je Ćosić.

Na veliko interesovanje i validaciju od strane lovaca širom regiona, koji su prepoznali njihovo zalaganje i trud za doprinos u očuvanju biodiverziteta, za samo 48 sati popunjeno je svih 80 slobodnih mesta za pretprodaju jedinica.

Po kriterijumu komisije iz organizacije 6. Foruma naprednih tehnologija grada Niša, koji je održan 24. i 25. marta, kompanija Canandi ocenjena je kao najuspešniji startap 2021. godine, i dodeljena im je nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...