Građani izdvajaju 40 odsto novca za zdravstvo iz svog džepa

Šta umetnike sprečava da dođu do zdravstvene knjižice?

LifestyleSrbijaVestiZdravlje

13.3.2022 14:16 Autor: Julijana Vincan 32

Šta umetnike sprečava da dođu do zdravstvene knjižice? Šta umetnike sprečava da dođu do zdravstvene knjižice?
U Srbiji je u maju 2021. godine od ukupno 6,8 miliona građana nešto više od 6,7 miliona imalo zdravstveno osiguranje, pokazuju podaci Republičkog fonda... Šta umetnike sprečava da dođu do zdravstvene knjižice?

U Srbiji je u maju 2021. godine od ukupno 6,8 miliona građana nešto više od 6,7 miliona imalo zdravstveno osiguranje, pokazuju podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Zdravstvenu knjižicu imaju na prvom mestu zaposleni, potom penzioneri, a na trećem mestu i nezaposleni.

Međutim, u poslednje dve nedelje popularna pesma koja će predstavljati Srbiju na ovogodišnjem Eurosongu skrenula je pažnju i na samostalne umetnike koji nemaju knjižicu.

Svako reprezentativno umetničko udruženje ima propisana pravila i uslove da neko dobije status samostalnog umetnika. Pravila su specifična – u zavisnosti od toga da li se radi o udruženju likovnih umetnika, muzičara, dramskih ili baletskih radnika…

„Potrebno je imati određeni stepen stručne spreme, stručnu biografiju, stručne preporuke i slično. Zakonski, svi oni koji su u statusu samostalnog umetnika trebalo bi da imaju mogućnost da im lokalne samouprave pokrivaju zdravstveno i penziono osiguranje. U zakonu je do sada pisalo da lokalna samouprava može da isplaćuje samostalnim umetnicima socijalno osiguranje, ali ne i da mora. Stoga mnoge samouprave to nisu radile ili su pak vremenom prestale da rade“, objašnjava za Biznis.rs predsednica UO asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) Vera Knežević.

Ona podseća da je jedino Grad Beograd u kontinuitetu isplaćivao socijalno osiguranje svima onima koji su u statusu samostalnih umetnika, ali često sa zakašnjenjem, pa su tako nastala poreska dugovanja.

„Zbog nastalog dugovanja godinama unazad, ne krivicom samih umetnika već države (lokalnih opština/samouprava), kašnjenjem u isplati doprinosa, umetnici ne mogu da realizuju zdravstveno osiguranje i ne mogu da dobiju overenu zdravstvenu knjižicu. Reprezentativna umetnička udruženja insistiraju na tome da se u zakonu to ‘može’ promeni u ‘mora’, kako bi lokalne samouprave bile u obavezi da plaćaju zakonski preuzete obaveze prema samostalnim umetnicima“, ističe naša sagovornica.

Dani Smiljane Mandukić
Sanja Krsmanović Tasić / Foto: Lidija Antonović

Prema njenim rečima, potrebno je da nadležne državne institucije rade svoj posao i postupaju prema zakonskim okvirima, kao i da ponekad pokažu dobru volju i izvrše pritisak kako bi se već postojeći zakonski okviri precizirali, odnosno tumačili u korist samih umetnika i umetnica.

Samostalna umetnica Sanja Krsmanović Tasić iz Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM) napominje da je, pre svega, potrebno dobiti status, jer postoji proces u udruženjima i komisije odlučuju o tome.

„Važno je biti aktivan umetnik, odnosno umetnica, koji kontinuirano radi u svom polju. Prvih dvadeset godina potrebno je svake četiri godine dokazivati delatnost – podnositi ugovore, programe predstava, za nas umetnike koji smo pri Udruženju dramskih umetnika Srbije (UDUS) i Udruženju baletskih umetnika Srbije (UBUS), ili kataloge izložbi za one koji su pri udruženjima koja su posvećena vizuelnim umetnostima, kao što su ULUS i ULUPUDUS, isečke iz novina, linkove sa objavama… Trenutno imam 39 godina staža, tako da dokaze odavno ne moram da podnosim. U suštini, zaista mislim da je sjajno to što imamo ovu mogućnost, jer mnoge naše kolege iz sveta ovo nemaju“, ocenila je Krsmanović Tasić za naš portal.

Ona kaže da dolazak do zdravstvene knjižice suštinski nije komplikovan proces, jer kada se dobije status sve te formalnosti se vrlo brzo završe. Ipak, ima dosta umetnika koji nisu ni pri jednom udruženju, pa stoga do knjižice mogu samo da dođu preko biroa za nezaposlene.

„Ne znam da li bih se usudila da budem u vodama samotalaca da ne postoji ova mogućnost, jer su naš posao, kao i zarada, vrlo nesigurni. Naučila sam da uvek imam crni fond za mesece kada nema nikakvih primanja, iako rada uvek ima, ali nije uvek plaćen. Na primer, mesecima pišemo projekte za koje ne znamo da li će biti finansirani, i za taj rad nismo plaćeni. Nisam se usudila da uzmem nikad kredit od banke, jer sam svesna da kontinuirana primanja ne postoje. Čak i kad nemamo predstave, ni konkretne probe, neprestano radimo na novim materijalima ili tražimo nove mogućnosti da radimo“, objašnjava samostalna umetnica.

Izazovi sa kojima se samostalni umetnici suočavaju

Sanja Krsmanović Tasić smatra da je najveći problem koji tišti samostalne umetnike taj što su njihovi poreski računi često, ako ne i po pravilu, bremeniti ogromnim kamatama koje su se nakupile ne njihovom krivicom.

„Naime, kamate se zaređaju zbog javašluka gradskih poslanika i odgovornih u institucijama zaduženim za nas, koji se ogledao u neredovnom uplaćivanju doprinosa. Jedina mogućnost koja nam je pružena je reprogramiranje duga koji zapravo nije naš, i mogućnost da se prvih nekoliko godina ne prima ni mala penzija koju ćemo dobiti, jer se doprinosi uplaćuju po najnižoj osnovici, iako imamo završene fakultete“, otkriva samostalna umetnica.

Ona kaže da to znači da su im knjižice često neoverene, što je veliki problem, jer su im često i deca osigurana preko njih.

Foto: Pixabay.com

„Dug je sve veći, a naše mogućnosti da platimo privatne lekare su sve manje, jer nas je pandemija korona virusa ozbiljno pogodila. Zato ‘umetnica mora biti zdrava’, kao što kaže pesma. Vrednost jedne zemlje i jednog društva je u kvalitetu i rasprostranjenosti kulture na njenim prostorima. Ulaganje u kulturu je ulaganje u buduće generacije, u svest o sebi i svom okruženju, u plemenite ciljeve i aktivnosti. Važno je da umetnički sadržaji budu dostupni svima, i da se umetnost i kultura ne komercijalizuje i meri aršinima tržišta“, zaključuje Krsmanović Tasić.

Kako prenosi dnevni list Danas, građani Srbije izdvajaju 40 odsto novca za zdravstvo direktno iz svog džepa, što je jedan od najvećih procenata na zapadnom Balkanu. To u novcu iznosi 210 evra po glavi stanovnika.

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) navela je za N1 da, kako se s godinama menjao način uplate poreza i doprinosa, tako se vremenom stvarala jedna konfuzija i dolazilo je do kašnjenja.

„Pored toga, grad nije imao ni opredeljena sredstva iz kojih bi plaćao te poreze i doprinose, dakle u pitanju je kombinacija zakonskih nedostataka i sistemskog nemara. Ni novi zakonski propisi ovaj problem ne rešavaju, već stvaraju još jedan – majke su izgubile pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo. Svi ovi problemi mogli bi biti rešeni uz malo dobre volje države – ako je prihvatila da plaća poreze i doprinose za 2.000 sveštenika i taj problem rešila 2018. godine, moglo je da se uradi na isti način i sa umetnicima“, naglasila je Vasić.

Rešenje, je, kako kaže, u usklađivanju zakona o radu i zakona o kulturi, koji su sada u kontradikciji. Oni moraju da se usklade, kako bi svi imali zdravstveno osiguranje.

  • FRUIT04

    13.3.2022 #1 Author

    Jeste, privatno mozes da uradis odmah i sve, a kod drzvnog bi se nacekao. Na zolost neki I ne doziveo zakazan pregled.

    Odgovori

  • Milisavka

    13.3.2022 #2 Author

    Bez obzira da li imamo ili nemamo dravstveno osiguranje u Srbiji se za sve ide u privatne bolnice.

    Odgovori

  • (Ne)samostalac

    13.3.2022 #4 Author

    Zbog čega niko, pa čak ni umetnici, ne pominje problem samostalnih stručnjaka u kulturi? Ta kategorija lica koja samostalno obavljaju delatnost u kulturi je potpuno zapostavljena i diskriminisana. Za razliku od umetnika, oni nemaju pravo da im lokalne samouprave uplaćuju penziono i zdravstveno osiguranje. Ukoliko žele da dođu do zdravstvene knjižice i staža za penziju, za razliku od umetnika – oni moraju sami sebi da uplaćuju staž! Zbog toga i ne mogu da ostvare status samostalnog stručnjaka – jer su primanja toliko mala da ne ostaje 104.000 din za uplatu godišnje, a opet dovoljno “velika“ da se vodi da imaju neke prihode. Od strane države su, u odnosu na umetnike, diskriminisani, a sami umetnici se prave da stručnjaci i ne postoje. Osim kada je stani-pani, tada umetnička udruženja znaju da pozivaju u pomoć strukovna, da bi odmah nakon prolaska opsanosti zaboravili da postoje delatnici u kulturi koji su mnogo ugroženiji od njih.

    Odgovori

  • MARKO7

    13.3.2022 #5 Author

    Pa ja većinom idem državno sve. Ali privatno je brže!

    Odgovori

  • MARKO7

    13.3.2022 #6 Author

    Pa ništa verovatno. Nego su oni čudna sorta

    Odgovori

  • MARE

    13.3.2022 #7 Author

    U prevodu ne placaju porez i zato nemaju zdravstveno osiguranje ,a posto sve moze da se zavrsi privatno i svakako mora da se plati dodje na isto , nazalost umetnici imaju isti status kao ilegalci

    Odgovori

  • DANIJELA

    13.3.2022 #8 Author

    Ima umetnika da ih tako nazovem, koji placaju zdravstveno osiguranje i imaju svoje zdravstvene knjizice. Tako da… na svakom od njih je odluka.

    Odgovori

  • Lolek

    13.3.2022 #11 Author

    to sto ne placaju porez

    Odgovori

  • SANJA

    13.3.2022 #12 Author

    Komplikovana tema,jer kod nas zdravstvo da zavrsis nesto trebas da imas vezu,ako nemas ides kod privatnika

    Odgovori

    • Maša

      14.3.2022 #13 Author

      Umetnica mora biti zdrava, biti zdrava! 🙂

      Odgovori

  • ZVE84

    13.3.2022 #14 Author

    Sprečava ih mnogo toga, a pre svega rad na crno

    Odgovori

  • IVAN

    13.3.2022 #15 Author

    I ptice na grani znaju kako nam funkcionise zdravstveni sistem.

    Odgovori

  • Milovan94

    13.3.2022 #16 Author

    Ne znam ni šta će im zdrastveno osiguranje?!

    Odgovori

  • LUKA

    13.3.2022 #17 Author

    Slazem se sve je individualno

    Odgovori

  • Dzebac

    13.3.2022 #18 Author

    Imam knjižicu i ne koristim je jer nažalost sve mora privatno da se uradi jer inače čekaš 6 meseci do 1 godine… Žalosno

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.3.2022 #19 Author

    To kod nas nije jasno definisano u zakonu…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    13.3.2022 #20 Author

    Umetnica mora biti zdrava.. 😀

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    13.3.2022 #21 Author

    Postoje i samostalni privrednici. Šta mislite ko njima plaća zdravstveno i penziono? Plaćaju sami.
    Samostalnim “umetnicima” nije zabranjeno da sami sebi uplaćuju zdravstvene i penzione doprinose.
    Medjutim većina to neće…

    Odgovori

  • VILENJAK

    13.3.2022 #22 Author

    Imao-nemao zdravstveno osiguranje, lečenje u privatnim klinikama ti ne gine…

    Odgovori

  • MARA

    13.3.2022 #23 Author

    Trebalo bi definisati to…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    14.3.2022 #24 Author

    Danas i sa regularnim i redovnim osiguranjem ne možeš doći do termina, tako da se sve opet svede na privanu praksu.

    Odgovori

  • BRANA19

    14.3.2022 #25 Author

    Bez obzira na zdravstveno , vecina i ide privatno…

    Odgovori

  • NINO

    14.3.2022 #26 Author

    Da nije bilo Konstrakte, ne bi se ni potegla ova tema….

    Odgovori

  • Lelica

    14.3.2022 #27 Author

    Upravo iz razloga jer ta knjizica nista ne znaci,ako je nesto hitno covek drzavno ne moze da dodje na red. Jer se sve ceka.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    14.3.2022 #28 Author

    kako je umetnica poslala poruku o problemima umetnika, svaka čast sada je na potezu država koja treba da nađe rešenje da samostalni umetnici imaju uslove koji im omogućavaju da stvaraju ali da imaju sva prava kao ostali zaposleni

    Odgovori

  • TINA

    15.3.2022 #29 Author

    To je samo obicna pesma. Sad kako je ko shvati I protumaci

    Odgovori

  • GAGA

    16.3.2022 #30 Author

    Pa nista nije crno-belo. Mnogi „umetnici“ i umetnici zaradjuju prilicno, bahate se, a onda ocekuju da im lokalna samouprava plati zdravstveno osiguranje.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    19.3.2022 #31 Author

    Biti zdrava…

    Odgovori

  • Lolek

    6.10.2022 #32 Author

    clanska karta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...