Bavljenje kriptovalutama nosi i druge rizike osim materijalnih

Kripto zavisnost najsličnija kockanju

InvesticijeLifestyleSrbijaVestiZdravlje

1.3.2022 15:33 Autor: Julijana Vincan 10

Kripto zavisnost najsličnija kockanju Kripto zavisnost najsličnija kockanju
Strani mediji i psihoterapeuti već neko vreme upozoravaju da neregulisano trgovanje i promocija kripto imovine stvara novu generaciju zavisnika, a mnogi je porede i... Kripto zavisnost najsličnija kockanju

Strani mediji i psihoterapeuti već neko vreme upozoravaju da neregulisano trgovanje i promocija kripto imovine stvara novu generaciju zavisnika, a mnogi je porede i sa kockanjem, za koje je vrlo dobro poznato da postoje brojne studije, kao i da je evidentirano kao bolest zavisnosti.

Samim tim, u svetu su počeli da se pojavljuju i stručnjaci koji se, kada je reč o lečenju bolesti zavisnosti, specijalizuju za odvikavanje od trgovanja kriptovalutama. Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama već nekoliko klinika otvorilo posebna odeljenja namenjena ljudima koji ne mogu da kontrolišu ovu svoju naviku.

Za Srbiju trenutno ne postoje podaci koji bi ukazali na to koliko postoji „kripto zavisnika“, pre svega zato što procesne zavisnosti (zavisnosti od određenih ponašanja, odnosno procesa) nisu ušle u zvaničnu klasifikaciju bolesti i poremećaja, osim zavisnosti od video i internet igrica. Naime, ono što nije ušlo u zvaničnu klasifikaciju najčešće se ni ne prati po zvaničnim statistikama, te zbog toga najverovatnije još neko vreme nećemo imati takve podatke.

„Do sada sam imala nekoliko slučajeva osoba koje trguju kriptovalutama na granici onoga što spada u opšte kriterijume za sve procesne zavisnosti. Opšti kriterijumi za procesne zavisnosti su isti kao i za sve ostale vrste zavisnosti, pa i od supstanci – gubitak kontrole nad ponašanjem, pojava apstinencijalnih simptoma u slučaju kada je onemogućeno da osoba uzme supstancu ili obavlja proces od koga je zavisna, kao i povećanje tolerancije. U slučaju supstanci to znači povećanje doze supstance i smanjenje vremenskog razmaka između doza, a u slučaju procesa/ponašanja povećanje količine vremena koje se troši za određeno ponašanje, intenziviranje ponašanja, kao i preduzimanje sve rizičnijih oblika ponašanja“, objašnjava za Biznis.rs lekar specijalista psihijatrije i psihoterapeut dr Aleksandra Bubera Ninić.

Prema njenim rečima, „kripto zavisnost“ mogla bi da se proširi i u Srbiji, budući da je trgovanje kriptovalutama globalni fenomen, a da i kod nas postoje kompjuteri, internet i trgovina.

psihijatar
Dr Aleksandra Bubera Ninić / Foto: Privatna arhiva

„Ne vidim razlog da i ovaj fenomen ne uzme maha i kod nas i da prati svetske trendove, kao što je bilo i u slučaju svih zavisnosti od supstanci, a kasnije i svih poznatih procesnih zavisnosti. Bez obzira na to što procesne zavisnosti u najvećem broju slučajeva nisu ušle u zvaničnu klasifikaciju bolesti i poremećaja, a neke su ušle u okviru nekih drugih kategorija (na primer, kockanje je klasifikovano kao poremećaj impulsa, a ne kao zavisnost), sigurna sam da će taj problem biti prisutan u psihijatrijskim i psihoterapijskim kontekstima približno kao i svugde u svetu, jer je takvo iskustvo bilo i sa svim ostalim sličnim problemima“, ocenila je naša sagovornica.

Rešenje za kripto zavisnost

Prepoznavanje ove zavisnosti isto je kao i kod bilo koje druge. Naime, osoba počinje sve više vremena da provodi u praćenju grafikona, tržišta, kao i trgovini kriptovalutama, postaje opsednuta ovom temom. Stalno misli, govori i bavi se time, precenjuje značaj situacije, te u slučaju dobitka postiže stanje slično onome koje zavisnici od narkotika imaju kada uzmu supstancu.

„Kada gube prilikom trgovine u početku minimiziraju značaj gubitka, a kasnije, kada stvari izmaknu kontroli i potrošili su nekritično sredstva, ponašaju se kao da je kraj sveta, bivaju devastirani i često se tek tada suočavaju sa posledicama prethodnog gubitka kontrole, koji je doveo tada već i do značajnih materijalnih gubitaka. Kada osoba nije u situaciji da prati tržište, da kupuje i prodaje, postaje nervozna, napeta, često se istresa na svoju okolinu“, upozorava dr Bubera Ninić.

Dodaje da takva osoba vremenom može postati anksiozna, imati nesanicu, postati veoma impulsivna i nekritična, nefunkcionalna na poslu, u porodici i sa prijateljima, zanemariti sve druge aktivnosti – što sve može dovesti do ozbiljnog poremećaja raspoloženja i prave depresije, pa i osećanja očaja kada osoba više ne vidi izlaz, a takve situacije onda mogu da se završe i pokušajem ili izvršenjem suicida.

„Nedavno sam pročitala ocenu jednog ekonomiste da je trgovina kriptovalutama zapravo najsličnija kockanju, a ja bih se toj oceni kao psihijatar sasvim pridružila, jer i klinička slika zavisnika od trgovine kriptovalutama najviše i liči na kliničku sliku koju vidimo kod patološkog kockanja. Rešavanje je isto kao kod bilo koje druge vrste zavisnosti, a najsličnije rešavanju problema patološkog kockanja, gde osoba često mora uzimati i lekove koji će regulisati raspoloženje, spavanje, impulsivnost, neophodna je često kombinacija individualne i grupne psihoterapije, kao i uključivanje porodice u sam terapijski proces od početka“, opisuje naša sagovornica.

Opasnosti koje nosi ovakva zavisnost

Naravno, svaka zavisnost može imati veoma loše posledice po pojedinca i porodicu.

„Najgore posledice su gubitak psihičkog i fizičkog zdravlja i života zavisnika. Osim toga, kada već dođe do ovoga porodica često biva dovedena u veoma tešku materijalnu, emocionalnu i psihološku situaciju, jer zavisnik nekritično raspolaže svim porodičnim finansijskim i drugim resursima, često se i zadužuje, uzima kredite, a kasnije pozajmljuje i od zelenaša. Tako da, pored zavisnika, nekada cela porodica bude dovedena do ‘prosjačkog štapa’, ostaje bez sredstava za život, pa i stambenog prostora, i suočena sa zakonskim i svim drugim posledicama u koje biva uvučena zbog ponašanja zavisnika“, napominje dr Bubera Ninić.

Upravo iz ovog razloga je, kako kaže, veoma bitno prepoznati kod najbližih prve znake potencijalne zavisnosti kao što su netrpeljivost, više provođenja vremena pred kompjuterom/telefonom/tabletom, zanemarivanje obaveza, negiranje i minimiziranje i manipulisanje činjenicama poput – „nije tačno da toliko vremena provodim/da sam potrošio toliko novca/da se ne bavim obavezama/svi to rade/nisam ja jedini/to nam je jedinstvena šansa za bolji život“ i slično.

„Treba suočiti osobu na vreme sa problemom, a zatim potražiti stručnu pomoć. Kao i kod svih oblika zavisnosti, veoma često je potrebno zavisnika ozbiljno usloviti, jer bez toga se neće obratiti na lečenje, pošto on sam ne uviđa da problem postoji. Zatim, porodica treba da bude uključena od samog početka u proces, nekada u svojstvu saradnika u lečenju, a nekada se radi terapijski sa celim porodičnim sistemom, kako bi problem mogao biti rešen“, obrazložila je naša sagovornica.

Da podsetimo, domaći i strani stručnjaci upozoravaju da ovu vrstu zavisnosti ne treba shvatati olako, uz podsećanje da se među kockarima beleži najveći broj samoubistava iz grupe onih koji imaju bolesti zavisnosti.

  • IVAN

    1.3.2022 #1 Author

    Velika zavisnost kao kockanje.

    Odgovori

  • Ika

    2.3.2022 #2 Author

    Blago nama, jos jedna nova zavisnost

    Odgovori

  • IRINA

    2.3.2022 #3 Author

    I to stvara zavisnost

    Odgovori

  • MADMAX

    2.3.2022 #4 Author

    Nije majka sina klela što se kocka već što se vadi!

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    2.3.2022 #6 Author

    po meni kripto valeute su igračka za bogataše, virtuelni novac, virtuelna stvarnost, niko više ne živi u realnom vremenu

    Odgovori

  • DANA

    2.3.2022 #7 Author

    Samo nam je Jos zavisnost od kriptovaluta falila

    Odgovori

  • VERA

    3.3.2022 #8 Author

    Zar to nije vise slicno trgovini na berzi majku mu. Otkud sada kockanje?

    Odgovori

  • Milisavka

    6.3.2022 #9 Author

    I to stvara zavisnost

    Odgovori

  • TINA

    8.3.2022 #10 Author

    Lista zavisnosti se prosiruje. Simptomi isti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...