NAJDUBLJA RECESIJA U ISTORIJI EVROZONE Inflacija prvi put za četiri godine ispod nule

EUVesti

2.9.2020 10:24 Autor: Ljiljana Begović 0

NAJDUBLJA RECESIJA U ISTORIJI EVROZONE Inflacija  prvi put za četiri godine ispod nule NAJDUBLJA RECESIJA U ISTORIJI EVROZONE Inflacija  prvi put za četiri godine ispod nule
Godišnja stopa inflacije u Evrozoni u avgustu se, po prvi put od maja 2016. godine, našla u negativnom području. Pad cena energije i stagnacija... NAJDUBLJA RECESIJA U ISTORIJI EVROZONE Inflacija  prvi put za četiri godine ispod nule

Godišnja stopa inflacije u Evrozoni u avgustu se, po prvi put od maja 2016. godine, našla u negativnom području. Pad cena energije i stagnacija cena industrijskih proizvoda odrazili su se na inflaciju, saopštio je Evrostat.

Godišnja stopa inflacije merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) iznosila je u 19-članoj privredi u avgustu minus 0,2 odsto, spustivši se sa julskih 0,4 odsto.

Inflacija je time već više od sedam godina ispod nivoa koji ciljaju u Evropskoj centralnoj banci (ECB), od „nešto ispod dva odsto“. Cene energenata, daleko najveće težine, potonule su u avgustu 7,8 odsto na godišnjem nivou, nakon 8,4 odsto u julu. Cene industrijskih proizvoda gotovo su stagnirale, dok su u junu porasle 1,6 odsto.

Temeljna inflacija, iz koje su isključene oscilacijama podložne cene energije i sveže hrane, u avgustu je prepolovljena, sugerišući da najdublja recesija u istoriji Evrozone nije tek privremeni šok, već potencijalno dugotrajnija poteškoća po potrošačke cene.

Foto: Pixabay.com

Nezaposlenost sve veća

Nezaposlenost u Evropskoj uniji i Evrozoni porasla je u julu, navodi se u najnovijem izveštaju Evrostata. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti merena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) porasla je u julu u Evropskoj uniji na 7,2 odsto, s junskih 7,1 odsto.

U istom mesecu lani iznosila je 6,7 odsto. U evrozoni je bila viša za 0,2 postotna boda i iznosila je 7,9 procenata. U julu prošle godine iznosila je 7,5 odsto.

Ukupno je u julu bez posla u Evropskoj uniji bilo 15,184 miliona građana, od čega njih 12,793 miliona u Evrozoni. U odnosu na jun njihov je broj u EU porastao za 336 hiljada, a u Evrozoni za 344 hiljade.

Daleko najveću stopu nezaposlenosti u julu imala je Španija, od 15,8 procenata. Slede Italija s 9,7 i Švedska s 9,4 odsto.

Foto: Pixabay.com

Mladi u boljoj poziciji

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u julu u EU na 17 odsto, s 16,9 procenata u junu. U odnosu na prošlogodišnji jul veća je za 2 postotna boda.

U Evrozoni je stopa nezaposlenosti građana do 25 godina u julu iznosila 17,3 posto te je bila takođe za 0,1 postotni bod viša nego u junu. U poređenju s prošlogodišnjim julom viša je za 1,7 postotnih bodova. Bez posla je u julu u EU bilo ukupno 2.906 miliona mladih, od čega njih 2.338 miliona u Evrozoni.

U odnosu na prošlogodišnji jul njihov je broj porastao za 37 hiljada u EU i za 29 hiljada u Evrozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima zabeležila je Španija gde je bez posla u julu bilo 41,7 odsto građana do 25 godina. Slede Italija i Švedska sa stopama od 31 odnosno 28,9 odsto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima ima Nemačka, od 5,7 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...