NAJGORA GODINA U ISTORIJI VAZDUHOPLOVSTVA Aviokompanije zbog korona virusa gube 84,3 milijarde dolara

SvetVesti

10.6.2020 10:43 Autor: Marija Jovanović 3

NAJGORA GODINA U ISTORIJI VAZDUHOPLOVSTVA Aviokompanije zbog korona virusa gube 84,3 milijarde dolara NAJGORA GODINA U ISTORIJI VAZDUHOPLOVSTVA Aviokompanije zbog korona virusa gube 84,3 milijarde dolara
Aviokompanije ove godine zbog krize izazvane korona virusom izgubiće 84,3 milijarde dolara, te će 2020. proći kao najgora finansijska godina u istoriji vazduhoplovstva, pokazuje... NAJGORA GODINA U ISTORIJI VAZDUHOPLOVSTVA Aviokompanije zbog korona virusa gube 84,3 milijarde dolara

Aviokompanije ove godine zbog krize izazvane korona virusom izgubiće 84,3 milijarde dolara, te će 2020. proći kao najgora finansijska godina u istoriji vazduhoplovstva, pokazuje analiza Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj (IATA).

„Finansijski, 2020. će proći kao najgora godina u istoriji vazduhoplovstva”, rekao je direktor IATA Aleksandar de Žunijak (Alexandre de Juniac). To znači da će na osnovu procene o 2,2 milijarde putnika ove godine aviokompanije izgubiti 37,54 dolara po putniku, kazao je on.

Prognoza IATA pokazuje da će ovaj sektor i u 2021. godini beležiti gubitke i to najmanje 15,8 milijardi dolara.

Foto: Pixabay.com

„Pod uslovom da ne postoji drugi i štetniji talas Covid-19, najgori kolaps u aviosaobraćaju verovatno je iza nas”, rekao je de Žunijak.

Prema njegovim rečima, ključ za oporavak je univerzalna primena mera dogovorenih unutar Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), a sve kako bi se sačuvali putnici i posada. Ove mere trebalo bi da daju vladama samopouzdanje za otvaranje granica bez karantinskih mera.

“To je važan deo ekonomskog oporavka jer oko deset odsto svetskog BDP potiče od turizma, a mnogo toga zavisi od avioputovanja. Povratak ljudi sigurno će ponovo biti snažan ekonomski podsticaj “, rekao je de Žunijak.

  • Snežana

    10.6.2020 #1 Author

    Sunovrat ekonomije citave…

    Odgovori

  • GocaBG

    10.6.2020 #2 Author

    Vremenom ce se sve vratiti u normalu,ali gubitak je ocigledan i tesko nadohnadljiv…

    Odgovori

  • Ivan

    10.6.2020 #3 Author

    Ogroman gubitak za sve avio kompanije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...