AVIOSABRAĆAJ U REGIONU U VELIKIM GUBICIMA Sledi još teži period i otpuštanje radnika

RegionVesti

5.6.2020 10:45 Autor: Ljiljana Begović 0

AVIOSABRAĆAJ U REGIONU U VELIKIM GUBICIMA Sledi još teži period i otpuštanje radnika AVIOSABRAĆAJ U REGIONU U VELIKIM GUBICIMA Sledi još teži period i otpuštanje radnika
Aviokompanije i poslovanje aerodroma u Hrvatskoj i Sloveniji teško su pogođeni ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom korona virusa, a hrvatski nacionalni avioprevoznik očekuje još gori... AVIOSABRAĆAJ U REGIONU U VELIKIM GUBICIMA Sledi još teži period i otpuštanje radnika

Aviokompanije i poslovanje aerodroma u Hrvatskoj i Sloveniji teško su pogođeni ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom korona virusa, a hrvatski nacionalni avioprevoznik očekuje još gori period.

Hrvatska aviokompanija „Croatia Airlines“ je u prvom je kvartalu godine ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 miliona kuna (12,641 miliona evra). To sa neto rezultatom finansiranja daje neto gubitak od 110,5 miliona kuna(14,5 miliona evra), navodi se u najnovijem izveštaju ove kompanije.

Kao glavni razlog navode pandemiju korona virusa zbog koje je obustavljena većina letova.

„Najveći uticaj na poslovni rezultat prvog kvartala ima redukovanje naleta. Od 10. marta kontinuirano su privremeno obustavljeni letovi na pojedinim postojećim međunarodnim linijama ili sprovedene redukcije letova na pojedinim linijama, dok je promet na domaćim linijama uvođenjem zabrane kretanja između gradova od strane Kriznog štaba od sredine marta u potpunosti obustavljen“, navodi se u izveštaju, prenosi Index.hr.

Foto:.croatiaairlines.com

Najgore tek očekuju

Ukupan nalet u prvom kvartalu iskazan brojem letova smanjen je za 9,8 posto (491 let manje), dok je broj putnika manji za 22 posto (75.000 putnika manje) što se direktno odrazilo na ostvareni nivo poslovnih prihoda, primarno putničkih. Uz smanjenje operativnih prihoda ostvaren je i pad troškova poslovanja od 5 posto što je rezultat smanjenja prometa.

„Kako su rezultati prva dva meseca 2020. pokazivali blagi rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u prvom kvartalu nije u tolikoj meri izražen efekat nastale krize, budući da je najvećim delom bio pogođen samo treći mesec te rezultati prva dva meseca prikrivaju stvarni negativni uticaj koji nastale okolnosti imaju na poslovanje“, piše u izveštaju kompanije Croatia Airlines.

Međutim ova kompanija u drugom kvartalu očekuje katastrofalne rezultate.

Foto: Pixabay.com

Otpuštanja najavljena i na ljubljanskom aerodromu

Operator ljubljanskog aerodroma „Fraport Slovenija“ najavljuje velika otpuštanja zbog posledica epidemije. Nezvanično, biće otpuštena četvrtina zaposlenih, a sindikat se nada pomoći države.

Zbog oštrog pada prometa i skromnih predviđanja za blisku budućnost, koji su posledica pandemije Covid-19, Fraport Slovenija primoran je da smanji broj zaposlenih.

„Prema nezvaničnim podacima, trenutno je najavljeno smanjenje od 120 zaposlenih, što predstavlja četvrtinu svih zaposlenih u Fraport Slovenija (trenutno 475). U kompaniji praktično nema više povremenih radnika i studenata, a ostaju samo stalno zaposleni“ , objasnio je predsednik slobodnog sindikata aerodroma „Ljubljana“ Klemen Lavrič, prenosi Seebiz.

Još nije jasno koliki će biti stvarni broj otpremnina, ali Lavrič se nada da je broj 120 samo približan maksimum, jer je to ogroman broj. Očekuje se da će to više postati jasno nakon sastanka sindikata i administracije. Lavrič smatra da će nakon toga pronaći moguća rešenja. Istovremeno, nada se pomoći države, kako takva velika otpuštanja ne bi bila potrebna.

Ljubljanski aerodrom obnovio je letove, a prvi je sletio avion „Air Serbia“. Uzimajući u obzir dostupne podatke i najave prevoznika, u Fraportu očekuju da ukupni broj putnika na aerodromu „Jože Pučnik Ljubljana“ ove godine neće prelaziti 570.000, što bi bilo 67 posto manje nego u 2019. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...