NAJIZAZOVNIJA GODINA ZA NAFTNU INDUSTRIJU Kompanija INA za devet meseci u gubitku 138 miliona evra

RegionVesti

1.11.2020 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NAJIZAZOVNIJA GODINA ZA NAFTNU INDUSTRIJU Kompanija INA za devet meseci u gubitku 138 miliona evra NAJIZAZOVNIJA GODINA ZA NAFTNU INDUSTRIJU Kompanija INA za devet meseci u gubitku 138 miliona evra
Gubitak INE za devet meseci ove godine iznosi 1,05 milijardi kuna (138,4 miliona evra), pokazuju podaci iz konsolidovanog finansijskog izveštaja te kompanije. U istom... NAJIZAZOVNIJA GODINA ZA NAFTNU INDUSTRIJU Kompanija INA za devet meseci u gubitku 138 miliona evra

Gubitak INE za devet meseci ove godine iznosi 1,05 milijardi kuna (138,4 miliona evra), pokazuju podaci iz konsolidovanog finansijskog izveštaja te kompanije.

U istom periodu prošle godine INA grupa ostvarila je dobit od 681 milion kuna (skoro 90 miliona evra).

Konsolidovani proračun dobiti i gubitka pokazuje da su Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet meseci pali za 32 odsto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne delatnosti za 33 odsto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Novi list.

Istovremeno, gubitak iz osnovne delatnosti iznosio je 1,19 milijardi kuna, u odnosu na 942 miliona kuna dobiti iz prvih devet meseci prošle godine.

Uprava INA ovu godinu ocenjuje jednom od najizazovnijih za celu naftnu i gasnu industriju.

„Iako se tržište nafte delimično stabilizovalo, cenovno okruženje je i dalje daleko od nivoa pre krize. Istraživanje i proizvodnja nafte i gasa su pod opterećenjem nižih ostvarenih cena, dok su rafinerije i marketing izloženi manjoj potražnji i lošijim rafinerijskim maržama“, navodi se u komentaru.

INA je za devet meseci u maloprodaji prodala 16 odsto manje goriva nego u istom periodu prošle godine, ali u trećem kvartalu se pokazuje, kako se navodi, zdrav rast sa skoro 300 kilotona prodatog goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...