Dolarski indeks niži za 0,1 odsto

Najniža vrednost evra još od maja 2020. godine

NovacVesti

15.11.2021 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najniža vrednost evra još od maja 2020. godine Najniža vrednost evra još od maja 2020. godine
Evro beleži najnižu vrednost prema švajcarskom franku od maja 202. godine, a dolar fluktuira oko šesnaestomesečnog maksimuma, pošto su trgovci podigli opklade da će... Najniža vrednost evra još od maja 2020. godine

Evro beleži najnižu vrednost prema švajcarskom franku od maja 202. godine, a dolar fluktuira oko šesnaestomesečnog maksimuma, pošto su trgovci podigli opklade da će Federalne rezerve (FED) ubrzati povećanje kamata zbog najnovijih podataka o rastu američke inflacije.

Upravo je zbog sve veće bojazni od inflacije i zabrinutosti zbog pandemije virusa Covid-19 koja pritiska globalni ekonomski rast, švajcarski franak, kao sigurno utočište za ulaganja, dostigao preko noći najviši nivo u poslednjih godinu i po dana, pa sada ima vrednost 1,0530 franaka prema evru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dolar se trguje neznatno ispod šesnaestomesečnog maksimuma koji je dostigao u petak, nakon što su podaci o oktobarskoj stopi inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama od 6,2 odsto podstakli očekivanja na tržištima da će FED do jula iduće godine krenuti s prvim povećanjem referentne kamatne stope.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, skliznuo je za 0,1 odsto, na 95,038 poena, dok trgovci iščekuju naznake o planovima FED-a vezanim za povećanje kamate.

Evro je ojačao prema zvaničnoj valuti SAD za 0,1 odsto, na 1,1452 dolara, ali je i dalje blizu svog najnižeg nivoa u poslednjih 16 meseci, koji je registrovan u petak.

Britanska funta je porasla za 0,2 odsto, na 1,3436 dolara, na početku trgovačke nedelje u kojoj se očekuje mnoštvo statističkih podataka o zaposlenosti, inflaciji i maloprodaji. Ti podaci bi mogli da budu signal trgovcima u pogledu nedoumica da li će Banka Engleske podići kamatne stope u decembru. Funta je u petak dotakla dvogodišnji minimum u odnosu na dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...