Šesti uzastopni dan lošeg trgovanja na Wall Streetu

Najniži nivo američkih berzanskih indeksa u poslednje dve godine

BerzaNovacSvetVesti

28.9.2022 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najniži nivo američkih berzanskih indeksa u poslednje dve godine Najniži nivo američkih berzanskih indeksa u poslednje dve godine
Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao šesti dan zaredom, zaronivši na najniži nivo u gotovo dve godine, jer se ulagači... Najniži nivo američkih berzanskih indeksa u poslednje dve godine

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao šesti dan zaredom, zaronivši na najniži nivo u gotovo dve godine, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke izazvati recesiju.

Dow Jones je skliznuo 0,43 odsto na 29.134 boda, a S&P 500 0,21 odsto na 3.647 bodova. Nasdaq indeks je ojačao 0,25 odsto na 10.829 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad S&P 500 indeksa šesti dan zaredom, što je njegov najduži negativni niz od februara 2020. godine, posledica je strahovanja ulagača da će Fedovo agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti američku privredu u recesiju.

Predsednik ogranka Feda u Sent Luisu Džejms Bulard (James Bullard) založio se za dalje povećanje kamata, dok je Čarls Evans (Charles Evans), predsednik Feda u Čikagu, kazao da bi centralna banka trebalo da u ovoj godini poveća kamate za najmanje još jedan procentni bod.

“To je razočaravajuće, ali nije iznenađenje. Ulagači su zabrinuti u vezi s kamatnim stopama i situacije u ekonomiji”, kazao je Robert Pavlik, portfolio menadžer u kompaniji Dakota Wealth.

Analitičari Wells Fargo banke objavili su procenu da bi kamate na Fedove fondove u prvom tromesečju iduće godine mogle biti u rasponu od 4,75 do pet odsto.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih dva odsto potrajaće godinama. Zbog toga se ulagači plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u istoriji gurnuti privredu u dublju recesiju.

Nakon oštrog pada poslednjih sedmica, S&P 500 indeks je u minusu u odnosu na početak godine oko 24 odsto, pa je zaronio na najniži nivo od novembra 2020. godine.

I na evropskim berzama su cene akcija pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 odsto na 6.984 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 odsto na 12.139 bodova, a pariski CAC 0,27 odsto na 5.753 boda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...