ulagači na Wall Streetu se sve više okreću obnovljivoj energiji

Velike tehnološke kompanije nastavljaju berzanski pad

BerzaNovacSvetVesti

26.9.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Velike tehnološke kompanije nastavljaju berzanski pad Velike tehnološke kompanije nastavljaju berzanski pad
Rasprodaja akcija velikih tehnoloških kompanija listiranih na američkim berzama po svoj prilici daleko je od kraja, jer se investitori pripremaju za mogućnost da će... Velike tehnološke kompanije nastavljaju berzanski pad

Rasprodaja akcija velikih tehnoloških kompanija listiranih na američkim berzama po svoj prilici daleko je od kraja, jer se investitori pripremaju za mogućnost da će sledeći izveštaji o zaradi biti gori od očekivanih, što bi moglo da pogura novi pad Nasdaq indeksa za više od 10 odsto.  

Kako piše Bloomberg, više od dve trećine od ukupno 914 ispitanika u anketi MLIV Pulse smatra da će profit tehnoloških kompanija razočarati tržište do kraja 2022. godine.

IT kompanije, uključujući među njima i Google/Alphabet, su u riziku da oglašivači smanje potrošnju dok se globalna ekonomija bori s ogromnim problemima, dok se servisi za strimovanje poput Netflixa suočavaju sa velikim odlivom pretplatnika koji su osetljivi na cenu, u trenucima “stezanja kaiša”.

Nasdaq 100 je pao za oko 31 odsto do sada ove godine, brišući bilione dolara tržišne kapitalizacije, pošto investitori ponovo procenjuju vrednost mnogih poslovnih modela nakon pandemije. Povećanje kamatnih stopa pogađa akcije i umanjuje vrednost njihove buduće zarade. Inflacija povećava troškove, dok jači dolar opterećuje profit, a opasnost od recesije raste.

Kompanije koje se bave maloprodajom, kao što je na primer Amazon, pronalazile su sopstvene odgovore na pandemiju virusa Covid-19 – kao što su ogromna ulaganja u skladišta ili novu radnu snagu. Ali sada im se te investicije vraćaju s kamatom.

Apple je saopštio da će podići cenu aplikacija preuzetih preko App Storea širom Azije i zemalja koje koriste evro, pošto vrednost stranih valuta pada u odnosu na dolar. Microsoft je snizio prognozu zbog snage valute još u junu. A u julu je Sony grupacija upozorila investitore na uticaj globalnog ekonomskog usporavanja, posebno u Evropi, i štetne efekte jakog dolara na njene finansijske rezultate.

Bloombergov dolarski indeks, koji prati učinak dolara u odnosu na 10 vodećih globalnih valuta, postavio je novi rekord od kada su te objave objavljene.

Predviđa se da će zarada velikih tehnoloških kompanija zaostajati za učinkom kompanija iz indeksa S&P 500 u trećem i četvrtom kvartalu. Procenjuje se da će zarada po akciji pasti za 6,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu u trećem kvartalu, u poređenju sa povećanjem od 3,2 odsto za zbirnu korpu S&P 500, prema podacima Bloomberg Intelligencea.

S druge strane, tehnološke kompanije koje se fokusiraju na održivu i energetski efikasnu proizvodnju verovatno će imati koristi od energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Nakon što je Rusija ograničila snabdevanje prirodnim gasom susedima koji su u velikoj meri zavisni o tom energentu, cene električne energije su skočile na rekordne nivoe, a vlade se bore protiv potencijalnog ekonomskog kolapsa.

Investitori vide da visoki računi za struju i nedostatak goriva podstiču razvoj “zelenih” rešenja. Čak 63 odsto ispitanika je izjavilo da veruje kako će kriza gasa i nafte podstaći razvoj održive energetike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.