NAJSKUPLJA UMETNIČKA DELA U 2020. Na prvom mestu Frensis Bejkon od 84 miliona dolara, daleko ispod očekivane cene

KulturaLifestyleSvetVesti

5.1.2021 13:38 Autor: Marko Miladinović 0

NAJSKUPLJA UMETNIČKA DELA U 2020. Na prvom mestu Frensis Bejkon od 84 miliona dolara, daleko ispod očekivane cene NAJSKUPLJA UMETNIČKA DELA U 2020. Na prvom mestu Frensis Bejkon od 84 miliona dolara, daleko ispod očekivane cene
U svetu likovnih umetnosti prošla godina je donela malo toga dobrog. Pandemija je ostavila dubok finansijski trag u džepovima svih umetnika koji imaju aspiracije... NAJSKUPLJA UMETNIČKA DELA U 2020. Na prvom mestu Frensis Bejkon od 84 miliona dolara, daleko ispod očekivane cene

U svetu likovnih umetnosti prošla godina je donela malo toga dobrog. Pandemija je ostavila dubok finansijski trag u džepovima svih umetnika koji imaju aspiracije da se probiju na glavnu scenu, a opšte je poznato da zarada slikara i vajara svuda u svetu ne zavisi samo od kvaliteta njihovog rada, već i od toga u kojoj meri su ih „prigrlile“ najpoznatije galerije i likovni kritičari.

No, 2020. godina ostaće zabeležena i po tome što je ukupna vrednost tržišta takozvane visoke umetnosti – odnosno onih dela koja su namenjena najbogatijoj publici i kojom se u najvećoj meri trguje preko poznatih međunarodnih aukcijskih kuća – doživela značajan pad.

Primera radi, u prethodnih 12 meseci među deset najskupljih umentina koje su prodate na aukcijama „samo“ dve su premašivale cenu od 50 miliona američkih dolara, za razliku od situacije tokom 2019. godine, kada su se na toj svojevrsnoj top 10 listi nalazila isključivo dela iznad granice od 50 miliona dolara.

Najveću  cenu u godini koju čovečanstvo neće pamtiti po dobrom, postiglo je delo čuvenog engleskog slikara Frensisa Bejkona (Francis Bacon), „Triptih inspirisan Eshilovom Oristejom“ (Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus), nastala 1981. Najveća svetska aukcijska kuća Sotheby’s ponudila ju je na online licitaciji 30. juna, prenoseći istovremeno celokupan događaj sa svojih lokacija u Londonu, Njujorku i Hongkongu.  

Pomenutu sliku ponudio je na prodaju norveški milijarder Hans Rasmus Astrup, a najveću ponudu od 84 miliona američkih dolara izgovorio je jedan neimenovani kupac, i to putem telefonske licitacije. Međutim, to je daleko manja cena od očekivane, obzirom da je dan-danas najvrednije Bejkonovo delo, „Tri studije Lucijena Frojda“ (Three Studies of Lucian Freud), prodato pre sedam godina za 142,4 miliona dolara.

Druga na listi najvrednijih prošlogodišnjih umetnina je ujedno i najkuplje kinesko umetničko delo, mada pomalo neočekivano. Reč je o klasičnoj studiji na pergamentu, nastaloj još 1610. godine, „Deset pogleda na stenu iz Lingbija“ (Ten Views of a Lingbi Rock). Posle napetog licitiranja koje je trajalo skoro sat vremena, ovo parče starog papira sa crtežom u tušu i propratnim tekstom na mandarinskom kineskom jeziku postiglo je cenu od 76,6 miliona dolara.

Zanimljivo je da je pre 31 godinu, studija „Deset pogleda na stenu iz Lingbija“ već jednom „osvojila“ istorijsko prvo mesto kao najvrednija kineska umetnina. Naime, na aukciji u Sotheby’s tada je prodata za 1,2 miliona dolara. Svakako je dolar krajem osamdesetih bio jači nego danas, ali sigurno ne 75 puta.

Foto: „Onement V“ Barneta Njumana, cena 30 miliona dolara/Creativecommons.org

U deset prvoplasiranih prošle godine plasirali su se čuveni moderni autori, poput Roja Lihtenštajna (Roy Lichtenstein), Marka Rotka (Mark Rothko), Barneta Njumana (Barnett Newman) ili Dejvida Hoknija (David Hockney), kao i dela iz srednjovekovne Kine.

Listu najvrednijijh deset umetnina iz 2020. popunili su isključivo crteži i slike – nije bilo mesta za skultpture ili digitalne radove kao nekih prethodnih godina. Sva dela od trećeg do desetog mesta na listi postigla su cenu između 46 i 30 miliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...