Vladar Dubaija isplatiće svojoj bivšoj ženi odštetu u vrednosti od 554 miliona funti

Najskuplji razvod u istoriji Porodičnog suda Velike Britanije

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

24.12.2021 19:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najskuplji razvod u istoriji Porodičnog suda Velike Britanije Najskuplji razvod u istoriji Porodičnog suda Velike Britanije
Vladar Dubaija moraće svojoj bivšoj ženi i njihovoj deci da isplati oko 554 miliona funti (734 miliona dolara) što je najveće poravnanje nakon razvoda... Najskuplji razvod u istoriji Porodičnog suda Velike Britanije

Vladar Dubaija moraće svojoj bivšoj ženi i njihovoj deci da isplati oko 554 miliona funti (734 miliona dolara) što je najveće poravnanje nakon razvoda u istoriji porodičnog suda Velike Britanije.

Sudija u Londonu naložio je šeiku Muhamedu bin Rašidu el Maktumu (Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum) da princezi Haji bint el-Husein (Haya Bint al-Hussein), svojoj bivšoj ženi, isplati 251,5 miliona funti u tri meseca, za pokriće osiguranja i izgubljenog nakita i odeće.

Šeik će morati da mesečno isplaćuje oko 11 miliona funti i za svoju decu, četrnaestogodišnju ćerku i devetogodišnjeg sina, dokle god se budu školovali, a iznos će biti osiguran garanciom banke vrednom 290 miliona funti, piše Bloomberg.

Ostali milioni predstavljaju zaostale dugove i ulaganja u nastavni fond, a kada se sve sabere, vladar Dubaija će svojoj ženi i deci morati da isplati najmanje 554 miliona funti.

U okviru poravnanja, sudija Mur (Moor) dodelio je šeikovoj porodici pet miliona funti godišnje za putovanja koja uključuju i letove privatnim avionom. Tu je i skoro 300.000 funti godišnje za održavanje rasnih konja i drugih ljubimaca, i mnogi drugi nesvakidašnji troškovi.

Osim što predstavlja najskuplji razvod zabeležen u istoriji porodičnog suda u Velikoj Britaniji, ovaj slučaj je značajan i jer je ostatku sveta pružio uvid u život kraljevskih porodica na Bliskom istoku.

Naime, princeza je pre dve godine iz Dubaija pobegla u Veliku Britaniju, i sudu podnela tužbu za razvod braka, rekavši da strahuje za svoj život.

Kako je navedeno u toku parnice, šeik Muhamed je prethodno oteo princezu Latifu i princezu Šamsu, svoje dve ćerke, te ih tako protiv njihove volje vratio u Dubai.

Nakon optužbi koje je princeza navela, sud u Londonu je zahtevao procenu opasnosti po život princeze Haje i njene dece, koja je ocenjena kao “veoma ozbiljna”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...