Šteta globalne ekonomije od pandemije oko 6,7 hiljada milijardi dolara

Najteže pogođene napredne ekonomije poput SAD, Velike Britanije i Evropske unije

AnalizaSvetU fokusuVesti

14.6.2021 18:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najteže pogođene napredne ekonomije poput SAD, Velike Britanije i Evropske unije Najteže pogođene napredne ekonomije poput SAD, Velike Britanije i Evropske unije
Pandemija je u 2020. godini oštetila za oko 6,7 hiljada milijardi dolara ili pet hiljada milijardi funti globalnu ekonomiju, sugeriše nova analiza, a prenosi Evening... Najteže pogođene napredne ekonomije poput SAD, Velike Britanije i Evropske unije

Pandemija je u 2020. godini oštetila za oko 6,7 hiljada milijardi dolara ili pet hiljada milijardi funti globalnu ekonomiju, sugeriše nova analiza, a prenosi Evening Standard.

Prognozirani pad globalnog BDP za 5,2 odsto sa 89,94 hiljade milijardi na 83,19 hiljada milijardi dolara, jednak je godišnjoj ekonomskoj proizvodnji Nemačke i Francuske. Ovaj ishod, koji se najavljuje, predstavljao bi najdublju recesiju od Drugog svetskog rata, koja je gotovo tri puta težu od finansijske krize iz 2008. godine.

Studija koju je sprovela internet platforma IG, otkrila je da su najteže pogođene napredne ekonomije poput SAD, Velike Britanije i EU, čiji bi rast ove godine trebalo da padne za sedam odsto. Tržišta u nastajanju će pretrpeti pad od 2,5 procenata.

Procenjuje se da će 92 odsto zemalja biti u najvišoj recesiji otkako je svet bio pod pandemijom malih boginja 1870-ih. Analiza sugeriše da je u prvoj polovini 2020. godine globalno izgubljeno 346 milijardi radnih sati, što je ekvivalentno 555 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom širom sveta.

U međuvremenu, uticaj na tržišta kapitala imao je katastrofalne padove po svim glavnim indeksima. Indeks S&P 500, reper američkih kompanija, pretrpeo je jedan od svojih najgorih kolapsa zabeleženih tokom prvih 100 dana krize. Na taj način, prevazišao je padove izazvane „crnim ponedeljkom“, pucanjem dot-com balona i Velikom recesijom. Evropske FTSE100, Nemačka 30 i HS50 pretrpele su slične padove.

Vodeći ekonomisti upozorili su da će na putu ekonomskog razvoja biti mnogo nejednakosti, dok svet kreće putem oporavka. Glavni ekonomski strateg kompanije Netvealth dr Gerard Lajons (Dr Gerard Lions) ističe: „Ekonomija u Velikoj Britaniji će se oporaviti i u smislu proizvodnje to će biti dobar oporavak, ali veliko je pitanje šta se dešava sa radnim mestima. Nezaposlenost se možda neće vratiti na nivo pre krize za nekoliko godina“.

Profesor primenjene ekonomije na Univerzitetu John Hopkins u Baltimoru Stiv Henk (Steve Hanke) saopštio je da predviđa oporavak u obliku slova V, kako će se svetske ekonomije ponovo otvoriti, ali ističe i da je povratak rastu BDP malo verovatan pre kraja 2022. godine.

Kako navodi:  „Stvari će izgledati kao da se brzo poboljšavaju, ali onda svi problemi počinju. Nanesena šteta je ogromna, teško će se ponovo oporaviti svi lanci snabdevanja, koji su poremećeni. Prema njegovim rečima, na putu će biti različitih nejednakosti, piše Evening Standard.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...