NAJVAŽNIJI SPORTSKI DOGAĐAJI U 2020. Prazni stadioni, smrt najvećih zvezda i (ne)očekivani šampioni

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

2.1.2021 12:16 Autor: Marko Miladinović 0

NAJVAŽNIJI SPORTSKI DOGAĐAJI U 2020. Prazni stadioni, smrt najvećih zvezda i (ne)očekivani šampioni NAJVAŽNIJI SPORTSKI DOGAĐAJI U 2020. Prazni stadioni, smrt najvećih zvezda i (ne)očekivani šampioni
Čak i pre proglašenja pandemije korona virusa, sportska 2020. godina nije dobro započela. U januaru se u brdima iznad Los Anđelesa srušio helikopter koji... NAJVAŽNIJI SPORTSKI DOGAĐAJI U 2020. Prazni stadioni, smrt najvećih zvezda i (ne)očekivani šampioni

Čak i pre proglašenja pandemije korona virusa, sportska 2020. godina nije dobro započela. U januaru se u brdima iznad Los Anđelesa srušio helikopter koji je prevozio, pored ostalih putnika, Kobija Brajanta (Kobe Bryant) i njegovu ćerku.

Prerana smrt jedne od istorijski gledano najvećih zvezda košarkaške NBA lige potresla je čitavu planetu – javne ličnosti iz sveta sporta, šoubiznisa, ali i politike, odavale su poštu nastradalom bivšem beku LA Lakersa, a čovečanstvo je, makar na nekoliko dana prestalo da prati vesti o širenju tajanstvenog novog virusa.

Foto: Wikimedia Commons

Tokom februara i marta počele su prve restrikcije publike, a onda i potpune obustave sportskih takmičenja širom sveta, koje će u pojedinim državama potrajati i do šest meseci. U Sjedinjenim Američkim Državama prekinute su NBA, MLS, NHL, NFL i MLB lige, uz ogromne finansijske gubitke bez prodaje ulaznica i najavljenih TV prenosa.

Pred kraj juna, i posle mestimičnog popuštanja bezbednosnih mera nakon dobrih brojki o zaraženima i optimizma koje je donelo letnje sunce, engleska Premijer liga u fudbalu dobila je nove šampione. Liverpool je posle tačno tri decenije čekanja osvojio pehar prvaka, i to više nego zasluženo, jer je tim Jirgena Klopa (Jürgen Klopp) vezao čak 44 utakmice bez poraza u nizu. Iako himna navijača “You’ll Never Walk Alone” nije mogla da se čuje sa tribina, veliko slavlje se kasnije ipak prenelo na ulice Liverpula.

Finale UEFA Lige šampiona održano je takođe sa zakašnjenjem, i pred praznim stadionom Estádio da Luz u Lisabonu, a minhenski Bayern pobedio je rezultatom 1:0 prvaka Francuske, Paris Saint-Germain. Prethodno je u polufinalu Bayern demolirao Barcelonu, predvođenu Lionelom Mesijem (Lionel Messi) sa čak 8:2. Delom i zbog ovog izvanrednog izdanja, napadač tima iz Minhena Robert Levandovski (Robert Lewandowski) kasnije je proglašen fudbalerom godine.

Foto: Pixy.com

U septembru je ipak održan teniski US Open, uz mnogobrojne mere predostrožnosti, a sve oči televizijske publike bile su uperene u našeg Novaka Đokovića, ali iz potpuno pogrešnih razloga. Pošto je bio isfrustriran sopstvenom igrom i gubitkom gema, prvoplasirani teniser na ATP listi je nakon odigranog poena nenamerno hitnuo lopticu pravo u vrat gospođi koja je bila linijski sudija. Đokovićeva diskvalifikacija u osmini finala američkog grend slem turnira zaprepastila je ljubitelje tenisa, čak i one koji ne spadaju u navijače šampiona iz Beograda.

Oktobar je konačno doneo finale plej-ofa NBA lige, posle tri  meseca nikad do sad viđenog igranja u zaštićenom “mehuru” u sportskim dvoranama Disney Worlda na Floridi. Više od 500 igrača, trenera, statističara, sudija i zdravstvenih radnika tada je bilo zatvoreno u velikom samodovoljnom kompleksu, i redovno testirano na korona virus. LA Lakers je novi šampion, a veteran Lebron Džejms (LeBron James) opet je proglašen za najkorisnijeg igrača na završnom turniru.

Britanac Luis Hamilton (Lewis Hamilton) po sedmi put je postao šampion Formule 1, izjednačivši se po broju titula sa legendarnim Nemcem Mihaelom Šumaherom (Michael Schumacher) – posle trke za Grand Prix Istanbula na kojoj je ostvario 94. pobedu u karijeri.

Foto: Commons.wikimedia.org

Godina se, nažalost, završila isto kao što je i započela, gašenjem jedne istinske sportske zvezde. Dijego Armando Maradona, legendarni argentinski fudbaler i trener, preminuo je posle komplikacija nakon operacije glave. Njegova rodna Argentina bila je u trodnevnoj žalosti, ali i čitav svet se prisećao čarolija El Pibea.

Pored pomenutih događaja, na industriju sporta u 2020. godini uticala su i dva globalna trenda, jedan socio-političke prirode, a drugi ekonomske.

Prvi je u vezi sa policijskom represijom nad pripadnicima crnačke zajednice u SAD, zbog čega su mnogi sportisti, među kojima najveće zvezde u svojim disciplinama, osuđivali ponašanje policije i lokalnih vlasti. Ovaj talas nezadovoljstva preneo se, od protesta klečanjem na američku himnu, sve do uličnih protesta i nereda koji su trajali nedeljama u više gradova.

Drugi trend pojavio se u kasnijoj polovini godine i doneo je umanjenje zarada vrhunskim sportistima, kao posledicu korona krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...