lični rashodi porasli 0,8 odsto u avgustu

Najveći skok inflacije u SAD u poslednjih 30 godina

NovacSvetVesti

2.10.2021 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najveći skok inflacije u SAD u poslednjih 30 godina Najveći skok inflacije u SAD u poslednjih 30 godina
Poremećaji u lancu snabdevanja i veća potražnja doveli su do najvećeg skoka inflacije u poslednjih 30 godina tokom avgusta, prema izveštaju američkog Ministarstva trgovine... Najveći skok inflacije u SAD u poslednjih 30 godina

Poremećaji u lancu snabdevanja i veća potražnja doveli su do najvećeg skoka inflacije u poslednjih 30 godina tokom avgusta, prema izveštaju američkog Ministarstva trgovine od petka.

Lični rashodi porasli su za 0,8 odsto u avgustu u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su lični rashodi porasli 3,6 procenta u odnosu na prošlu godinu. Procene su prvobitno pokazale povećanje od 0,2 odsto mesečnog povećanja lične potrošnje i 3,5 procenata godišnjeg povećanja, piše UPI.com.

Cene energije porasle su za 24,9 odsto, hrana je porasla za 2,8, roba je porasla za 5,5, a usluge za 3,6 odsto.

Lični dohodak je porastao samo 0,2 odsto za mesec dana, ali njegova vrednost opada sa povećanjem inflacije. Lična štednja se smanjuje: ukupna ušteda od 1.700 milijardi dolara odražava stopu od 9,4 odsto, što je manje od 10,1 odsto u julu.

Štednja je dostigla vrhunac u aprilu 2020. godine u prvim danima pandemije, kada su preduzeća zatvorena, a vlada je dala direktna plaćanja.

Proizvodnja nastavlja da raste, a 61,1 odsto kompanija beleži rast. Iako je broj zaostalih narudžbi opao, kašnjenja se i dalje dešavaju širom zemlje. Ne očekuje se da će se prekidi u lancu snabdevanja uskoro usporiti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...