Vrednost rumunske kompanije procenjena na 35,8 milijardi dolara

Najveći startap s Balkana listiran na Njujorškoj berzi

BerzaEUNovacSvetVesti

22.4.2021 13:20 Autor: Marko Miladinović 0

Najveći startap s Balkana listiran na Njujorškoj berzi Najveći startap s Balkana listiran na Njujorškoj berzi
Rumunski startap UiPath, koji se bavi automatizacijom proizvodnih procesa i veštačkom inteligencijom, uspešno je debitovao na Njujorškoj berzi, prikupivši 1,34 milijarde dolara od investitora... Najveći startap s Balkana listiran na Njujorškoj berzi

Rumunski startap UiPath, koji se bavi automatizacijom proizvodnih procesa i veštačkom inteligencijom, uspešno je debitovao na Njujorškoj berzi, prikupivši 1,34 milijarde dolara od investitora na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u sredu, uz rast početne cene akcija od čak 23 procenta.

UiPath je prvo prodavao akcije po ceni od 56 dolara, iznad očekivanog raspona između 52 do 54 dolara, da bi na zatvaranju berze bili zaključeni blok ugovori na nivou od 69 dolara po akciji.

Na zatvaranju prvog dana berzanskog trgovanja, tržišna vrednost rumunske tehnološke kompanije dostigla je 35,8 milijardi dolara.

UiPath se odlučio za izlazak na tržište kapitala u vreme naglog rasta, kada preduzeća u različitim indsutrijama, počev od sektora zdravstvene zaštite do proizvođača energije, traže načine da automatizuju poslove u svojim finansijskim, kadrovskim i pravnim odeljenjima.

Prihod ovog startapa je prošle godine porastao za 81 odsto na 607,6 miliona dolara, čime je kompanija smanjila raniji gubitak na 92,4 miliona dolara sa 519,9 miliona u 2019, prenosi CNBC.

Kompaniju je u Rumuniji osnovao 2005. godine Danijel Dines (Daniel Dines), bivši inženjer kompanije Microsoft, koji je želeo u svojoj domovini da pokrene uspešno IT preduzeće. On kontroliše 88 odsto akcija sa pravom glasa i najveći je akcionar UiPath-a sa više od 110 miliona akcija, vrednih približno 7,0 milijardi dolara, na osnovu cene na zatvaranju trgovanja prvog dana po listiranju.

UiPath ima svoje predstavništvo u Njujorku i većina poslovanja je vremenom preseljena u SAD. Od ukupno 2.863 stalno zaposlenih u kompaniji, otprilike četvrtina je u Rumuniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...