Rekordna vrednost PMI indeksa u monetarnoj uniji

Najviša ekspanzija poslovnih aktivnosti evrozone od jula 2000. godine

EUPoslovanjePreduzetnikVesti

23.7.2021 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najviša ekspanzija poslovnih aktivnosti evrozone od jula 2000. godine Najviša ekspanzija poslovnih aktivnosti evrozone od jula 2000. godine
Preduzeća evrozone prijavila su svoje najbrže širenje aktivnosti tokom više od dve decenije, što je pojačalo nade ekonomista o brzom oporavku tokom tekućeg leta,... Najviša ekspanzija poslovnih aktivnosti evrozone od jula 2000. godine

Preduzeća evrozone prijavila su svoje najbrže širenje aktivnosti tokom više od dve decenije, što je pojačalo nade ekonomista o brzom oporavku tokom tekućeg leta, uprkos širenju delta varijante korona virusa, pokazalo je istraživanje IHS Markita.

Fleš PMI indeks kompozitnih poslovnih aktivnosti zasnovan na istraživanju preduzeća iz evrozone porastao je na 60,6 u julu sa 59,5 u junu, prenosi Capital. Ocena viša od 50 ukazuje na to da je većina preduzeća prijavila ekspanziju aktivnosti iz prethodnog meseca.

To je najviše očitavanje PMI za evrozonu od jula 2000. godinu i za nešto malo je nadmašilo očekivanja ekonomista koje je anketirao Reuters, predviđajući očitavanje 60. Nalozi kompanija iz evrozone porasli su najbržim tempom u poslednjih 21 godinu.

Izvor: IHS Markit@FT

Podaci sugerišu da ekonomija evrozone raste dobrim tempom nakon ukidanja zaključavanja Covid-19 proletos. Očekuje se da će izlazni podaci iz drugog kvartala koji će biti objavljeni sledeće nedelje pokazati da će monetarna unija izaći iz dvostruke recesije, a podaci o PMI ukazuju da se oporavak nastavlja u trećem kvartalu, ocenjuju ekonomisti.

Nemačka je prednjačila u rastu, beležeći do sada najjaču mesečnu ekspanziju. Istovremeno, stopa ekspanzije usporava se u Velikoj Britaniji, jer raste broj zaraženih i nedostaje radne snage. „Evrozona uživa u letnjem naletu rasta, jer je popuštanje epidemioloških ograničenja u julu pokrenulo najbrži rast za 21 godinu“, naveo je Kris Vilijamson (Chris Williamson), glavni poslovni ekonomista u IHS Markit.

Rukovanje poslovnih ljudi
Foto: Pexels.com

Prema rečima Vilijamsona, kašnjenja u lancu snabdevanja i dalje predstavljaju glavnu brigu za proizvodnju, koja se usporila na najniži nivo u poslednjih pet meseci. Istovremeno, povećavaju se troškovi preduzeća. Veći troškovi doveli su do gotovo rekordnog povećanja prosečnih prodajnih cena roba i usluga, što će se verovatno odraziti na povećanje potrošačkih cena u narednim mesecima.

Na poslovno poverenje negativno je uticala rastuća zabrinutost zbog širenja delta varijante korona virusa, spuštajući poverenje za narednu godinu na petomesečni minimum. Porast broja slučajeva zaraze doveo je do pada poslovnog optimizma na najniži nivo od februara, a novi talasi infekcije širom sveta mogli bi dovesti do daljih kašnjenja u globalnom lancu snabdevanja i viših cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...