NAJZAD DOGOVOR O OGRANIČENJU PROIZVODNJE NAFTE Hitan sastanak OPEC+ u uskršnje popodne

SvetU fokusuVesti

12.4.2020 22:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAJZAD DOGOVOR O OGRANIČENJU PROIZVODNJE NAFTE Hitan sastanak OPEC+ u uskršnje popodne NAJZAD DOGOVOR O OGRANIČENJU PROIZVODNJE NAFTE Hitan sastanak OPEC+ u uskršnje popodne
Saudijska Arabija, Rusija i SAD dogovorile su se u nedelju na Uskrs po gregorijanskom kalendaru da će predvoditi multinacionalnu koaliciju za veliko smanjenje proizvodnje... NAJZAD DOGOVOR O OGRANIČENJU PROIZVODNJE NAFTE Hitan sastanak OPEC+ u uskršnje popodne

Saudijska Arabija, Rusija i SAD dogovorile su se u nedelju na Uskrs po gregorijanskom kalendaru da će predvoditi multinacionalnu koaliciju za veliko smanjenje proizvodnje nafte, koja uključuje 23 države i ukupno smanjenje dnevne proizvodnje za 9,7 milona barela. Prema saznanjima dnevnika Wall Street Journal, ovaj dogovor je utvrđen nakon što je američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) posredovao u rešavanju spora između Saudijske Arabije i Meksika.

Prema navodima američkih medija u nedelju je potvrđeno da će Meksiko ograničiti proizvodnju nafte na 100.000 barela dnevno, baš kako je zahtevala Saudijska Arabija insistirajući na principu procentualno ravnomernog smanjenja. Budući da je Meksiko to odbio, tražeći da njegova dnevna kvota bude 400.000 barela, Tramp je obećao da će američku proizvodnju smanjti za dodatnih 300.000 kako bi se kompenzovala razlika koja je uzrok saudijsko-meksičkog spora.

Odmah nakon toga ministri finansija država OPEC+ virtuelno su se sastali u nedelju kasno posle podne kako bi pokušali da formalizuju dogovor o ograničenju globalne proizvodnje nafte pre otvaranja tržišta u ponedeljak. Nakon četiri dana tvrdih diplomatskih pregovora između Saudijske Arbije i Meksika, koje je Trampova intervencija pomerila sa mrtve tačke, ministri OPEC+ pripremili su nekoliko verzija za eventualni kompromis, saznaje Bloomberg.

Ulog je veliki zbog ponovnog sunovrata cene nafte usled sve većeg raskoraka između prekomerne produkcije i opadajuće potražnje, jer je pandemija korona virusa delovala razorno na svetsku ekonomiju i usporila njene tokove do tačke potpunog zastoja u pojedinim industrijama, kao što je aviotransport.

Teške gubitke trpi američka industrije proizvodnje nafte iz škriljaca, koja je pala ispod granice rentabilnosti, ugrožene su ekonomije svih zemalja koje zavise od izvoza nafte, a centralne banke su oslabljene u pokušajima da efikasno odgovore na krizu. Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u nedelju da bi nastao „neizrecivi haos“, ukoliko bi pregovori na kraju propali. „Celom svetu je potreban ovaj dogovor“, izjavio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Predstavnici država članica OPEC+ dogovorili su se u četvrtak o planu smanjenja proizvodnje za 10 miliona barela dnevno, čime je okončan višemesečni „naftni rat“ između Moskve i Rijada. Međutim, Meksiko je na zasedanju G20 u petak odbio da se priključi svetskom dogovoru, zbog čega su nastavljene neizvesnost i pad cena nafte.

Cena nafte na svetskom tržištu izgubila je 40 odsto vrednosti od početka marta kada Moskva i Rijad nisu mogli da postignu dogovor o ograničenju proizvodnje, dok je svetska potražnja i dalje u slobodnom padu. Sada, kada se čini da je dogovor neizbežan treba očekivati porast cena nafte. Cena sirove nafte Brent u nedelju je pala na 31.48 dolara za galon, a američka WTI na 22.76.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...