poslovni deo kule biće ponuđen kupcima 23. maja

Nakon Beograđanke, Sava centra i BIGZ-a, na prodaju i Geneks kula

InvesticijeNekretnineSrbijaVesti

3.5.2022 16:04 Autor: Stefan Petrović 17

Nakon Beograđanke, Sava centra i BIGZ-a, na prodaju i Geneks kula Nakon Beograđanke, Sava centra i BIGZ-a, na prodaju i Geneks kula
Geneks kula na Novom Beogradu biće ponuđena na prodaju 23. maja, po početnoj ceni od dve milijarde dinara (2,086 milijardi), objavila je Agencija za... Nakon Beograđanke, Sava centra i BIGZ-a, na prodaju i Geneks kula

Geneks kula na Novom Beogradu biće ponuđena na prodaju 23. maja, po početnoj ceni od dve milijarde dinara (2,086 milijardi), objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Potencijalni kupci će Agenciji morati da uplate 900.000 dinara za dokumentaciju i depozit od 834,68 miliona dinara ili polože neopozivu prvoklasnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, najkasnije do 16. maja.

Inače, radi se o jednom od simbola Beograda, poznatijem i kao Zapadna kapija, objektu izgrađenom osamdesetih godina prošlog veka u brutalističkom stilu, tik uz tadašnji Auto-put bratstva i jedinstva.

Geneksova kula se prodaje u viđenom stanju posle nekoliko neuspešnih pokušaja prodaje u poslednjih desetak godina. Može se razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije, a najkasnije do 16. maja.

Kula se sastoji od 28 poslovnih celina i ima 38 spratova sa skoro 15.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, plus garaže. Šest spratova je za sada izdato u zakup, a ostali prostor je prazan zbog neisplativosti uključenja grejanja i vode samo za deo zgrade jer je građena u celinama od po šest spratova. Inače, nekada jedna od najvećih spoljnotrgovinskih firmi Generaleksport u stečaju je od 2015. godine, kao i njena firma kćerka ICG.

Pojedini agenti za nekretnine nedavno su ocenili da je deo zgrade koji se prodaje „strašno propao“ i izrazili sumnju da će Geneks kula biti prodata za dve milijarde dinara, jer bi to značilo cenu po kvadratu od 1.200-1.300 evra.

Inače, Zapadna kapija Beograda je samo jedan od simbola glavnog grada koje je prestonica u poslednjih nekoliko godina ponudila na prodaju privatnim investitorima.

Rekonstrukcija „Beograđanke“ vredna osam miliona evra

Simbol srpske prestonice – Palata Beograd ili samo „Beograđanka“ prodata je septembra 2020. godine po početnoj ceni od 16,5 miliona evra, čime je više od 19.700 metara kvadratnih poslovnih prostora u ovoj zgradi postalo privatno vlasništvo. Kupac je bila firma Marera Properties, koja je pristala da za početnu cenu kupi ovu palatu, nekada najvišu zgradu u glavnom gradu.

Kako stoji na zvaničnoj prezentaciji, Marera Properties je jedna od najvećih kompanija na tržištu komercijalnih nekretnina u Srbiji. Najbolju ponudu za Beograđanku dala je njena ćerka firma – MPP New project.

Beogradjanka
Palata Beograd / Foto: Printscreen youtube

Kupac je prilikom kupovine najavio i rekonstrukciju zgrade u koju je uloženo više od osam miliona evra, a koja je završena početkom februara 2022. godine. Rekonstrukcija je podrazumevala kompletno uređenje unutrašnjeg prostora od petog do 23. sprata zgrade, zamenu stakla, renoviranje fasade i postavljanje spoljašnjeg osvetljenja.

„Beograđanka je ponovo najmodernija poslovna zgrada i ponos našeg grada kao što je bila 1974. godine kada je sagrađena. Sa svojih 101 metrom i 23 sprata više nije najviša zgrada u Beogradu, ali dominira ovim delom grada. Pre samo nekoliko godina kada smo prodali ovu zgradu koja je propadala i koja se pretvorila u objekat za smeštaj udruženja građana koja nisu ništa plaćala vođena je kampanja kako će zgrada biti srušena i kako će biti pretvorena u hotel“, poručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u objavi na Fejsbuku 3. februara.

Već krajem 2020. godine, na početku radova na obnovi Beograđanke, bilo je izdato više od 60 odsto najmodernijeg poslovnog prostora, istakla je direktorka kompanije Marera Properties.

Sava centar postao deo Delta porodice

Delta Holding novi je vlasnik Sava Centra, najvećeg kongresnog centra u Srbiji. Prodaja putem javnog nadmetanja obavljena je u novembru 2020. godine, a ova kompanija bila je jedini ponuđač na javnoj prodaji koju je oglasio Grad Beograd.

Delta Holding je prihvatila cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koja su postavljena kao uslov u javnom konkursu.

Budući izgled Sava Centra posle renoviranja / Foto: Delta Holding

Prema tadašnjoj proceni stranih konsultanata, koje je angažovala Delta, investicija u renoviranje Sava Centra biće veća od 60 miliona evra.

Rekonstrukcija ovog kongresnog centra počela je prošle godine, a procenjeno je da će radovi trajati najmanje dve godine. Inače, prema obavezi koju je novi vlasnik prihvatio prilikom kupovine, Sava centar će zadržati svoju namenu i stari izgled.

Obnova Sava centra poverena je domaćim kompanijama. Generalni izvođač je firma Jadran, izvođač Armont, nadzor je poveren kompaniji Zolin, a projektant je preduzeće Centroprojekt.

BIGZ – od mesta okupljanja umetnika do savremenog poslovnog prostora

Kompanija Marera Real Estate radi na rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Beogradskog grafičko-izdavačkog zavoda (BIGZ), koju je kupila u februaru 2021. godine, a prvobitno je najavljeno da će radovi trajati do 2022. godine. Ipak, pripremni radovi za rekonstrukciju počeli su tek krajem februara ove godine. Investicija u obnovu i prenamenu objekta vredna 20 miliona evra realizuje se u saradnji sa partnerskom firmom „Aleksandar gradnja“.

Zgrada BIGZ-a je poznata kao kultno zdanje arhitekte Dragiše Brašovana izgrađeno 30-ih godina prošlog veka sa 11 spratova, ukupne površine 40.000 kvadratnih metara. Rekonstrukcijom će biti prilagođeno zahtevima poslovnog centra A klase, industrijskog dizajna i monumentalnog izgleda sa plafonima visine 4,6 metara, kao i prostorom oplemenjenim modernim detaljima i savremenim rešenjima. Poseban raritet ove zgrade predstavlja veličina pojedinačnih spratova koji se prostiru na čak 3.500 kvadratnih metara, u okviru kojih će kancelarije različitih veličina biti dizajnirane tako da odgovaraju strogim zahtevima zakupaca.

Unutrašnjost zgrade će biti u potpunosti renovirana, ali će enterijer i dalje krasiti njegova monumentalnost i industrijski stil.

Inače, veličinom i kompleksnošću BIGZ predstavlja jedan od najvećih projekata rekonstrukcije zgrade pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

„Što se tiče spoljašnjosti, s obzirom na to da je u pitanju kulturno dobro predviđena je revitalizacija postojeće fasade, uz promenu kompletne stolarije i ugradnju novih prozora sa trostrukim staklom koji će poboljšati zvučnu i termo izolaciju. Na fasadi će biti postavljena i linijska spoljašnja rasveta, kako bi se naglasile konture zgrade. Objekat će biti opremljen i potpuno novim sistemom za grejanje i hlađenje“, navedeno je u saopštenju uz najavu da će objekat biti funkcionalan i spreman za useljenje u januaru 2023. godine.

  • SRDJAN

    3.5.2022 #1 Author

    Rasprodaja, rasprodaja jos malo pa nestalo…

    Odgovori

  • Milovan94

    3.5.2022 #2 Author

    Sve ćemo prodati na kraju.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    3.5.2022 #3 Author

    Divno, sve živo prodamo, državna svojina se i dalje topi a privatnici bogate. Sanja ćemo mi socijalizam.

    Odgovori

  • TATJANA

    3.5.2022 #4 Author

    Sve su zgrade prelepe, ali vremenom propada sve

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    3.5.2022 #5 Author

    Verujem da su ovde mišljenja podeljena ali se samo nadam da rade najbolje što znaju pa da će i takav ishod biti.

    Odgovori

  • BRANA19

    3.5.2022 #6 Author

    Sve rasprodali…

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.5.2022 #7 Author

    Godinama se ne ulaze u njih,propadali su i na kraju odu u privatno vlasnistvo,klasika…

    Odgovori

  • VERA

    3.5.2022 #8 Author

    Sve mislis da su sve rasprodali a oni nisu, tek ce.

    Odgovori

  • Anna

    4.5.2022 #9 Author

    Sve živo su prodali. Umesto da je uloženo u ove zgrade mi imamo auto puteve koji nemaju svrhu ni opravdanje, spomenike koje više ruže nego oplemenjuju okolinu i raskopane ulice koje će nakon rekonstrukcije biti iste kao i pre raskopavanja… Tuga tužna…

    Odgovori

  • GINKO

    4.5.2022 #10 Author

    Jako malo sta ostalo, kad ovo nase ode onda ce da dovedu strance da namoni rukovode i naprave nove fabrike

    Odgovori

  • NINO

    4.5.2022 #11 Author

    Nista vise nije nase 😩

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    4.5.2022 #12 Author

    treba da se ulaže i obnavlja svaki objekat posebno ovako značajni simboli grada i Srbije ali da li treba baš sve prodati

    Odgovori

  • JOVANA

    4.5.2022 #13 Author

    Nista vise nije nase

    Odgovori

  • NINICA

    4.5.2022 #14 Author

    I to malo što nam je ostalo će da nam uzmu ….

    Odgovori

  • BOJANA

    4.5.2022 #15 Author

    Još malo toga je ostalo za prodaju. Šta će posle da rade

    Odgovori

  • Lolek

    4.5.2022 #16 Author

    Bolje i tako nego da propada

    Odgovori

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #17 Author

    Na žalost sve se rasprodaje za sitne pare…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...