Duma jednoglasno usvojila zakon o napuštanju TOS-a

Nakon SAD i Rusija se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu

SvetVesti

2.6.2021 12:20 Autor: Ljiljana Begović 0

Nakon SAD i Rusija se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu Nakon SAD i Rusija se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov (Сергей Алексеевич Рябков) rekao je da je Vlada Rusije dala sve od sebe u pokušajima da ubedi... Nakon SAD i Rusija se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov (Сергей Алексеевич Рябков) rekao je da je Vlada Rusije dala sve od sebe u pokušajima da ubedi SAD da ostanu privržene Sporazumu o otvorenom nebu (Treaty on Open Skies – TOS). Dodao je da je takođe i Rusija blizu izlaska iz sporazuma.

„Uložili smo maksimum napora da zadržimo SAD u sporazumu, i sada verujemo da bi bila optimalna i korektna odluka da napustimo TOS“, izjavio je Rjabkov, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, velikom većinom je izglasao izlazak zemlje iz TOS, sa 152 glasa od ukupno 170 poslanika. Isti zakon je 19. maja jednoglasno usvojen u donjem domu, Ruskoj državnoj Dumi.

Foto: Pixabay.com

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara izdalo saopštenje u kojem navodi da je otpočela procedura za napuštanje TOS, jer nije bilo napretka u razrešenju nesuglasica, nakon povlačenja SAD u novembru 2020. godine.

Zamenica državnog sekretara Vendi Šerman (Wendy Sherman) je rekla Rjabkovu da su SAD odlučile da se ne vraćaju u TOS. Američki Stejt department je još u aprilu saopštio da SAD nisu donele odluku o nastavku učešća u Sporazumu o otvorenom nebu.

Sporazum o otvorenom nebu je na snazi od 2002. godine i ima 34 članice. Sporazum omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica, preletanjem nenaoružanim letelicama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...