Tri meseca rata u Ukrajini

Namerno napredujemo sporo, čuvamo civile, tvrdi Sergej Šojgu

SvetVesti

24.5.2022 16:30 Autor: Vladimir Jokanović 6

Namerno napredujemo sporo, čuvamo civile, tvrdi Sergej Šojgu Namerno napredujemo sporo, čuvamo civile, tvrdi Sergej Šojgu
Ofanziva ruskih oružanih snaga tokom specijalne operacije u Ukrajini namerno se usporava kako bi se omogućila evakuacija civila, izjavio je u utorak ruski ministar... Namerno napredujemo sporo, čuvamo civile, tvrdi Sergej Šojgu

Ofanziva ruskih oružanih snaga tokom specijalne operacije u Ukrajini namerno se usporava kako bi se omogućila evakuacija civila, izjavio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. „Za izlazak stanovnika iz opkoljenih naselja najavljuju se režimi tišine i prave se humanitarni koridori, što usporava tempo ofanzive“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, ruska vojska ne udara na civilnu infrastrukturu i gađa vojne objekte isključivo „visoko preciznim oružjem“, prenosi Komersant, pozivajući se na Ria Novosti. On je naglasio da će, uprkos periodičnom usporavanju dinamike neprijateljstva, Rusija nastaviti da vodi vojnu operaciju „do potpunog završetka svih zadataka“.

Prethodno je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio usporavanje tempa ruske vojne operacije u Ukrajini. On je nedavno ocenio da se, po njegovom mišljenju, „ova operacija otegla“. Još ranije direktor ruske Nacionalne garde rekao je da „ne ide sve tako brzo kako bismo želeli“.

Sekretar moskovskog Saveta Bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je u utorak da vojna operacija u Ukrajini nema rok i da će se nastaviti dok se ne ostvare svi ciljevi predsednika Rusije Vladimira Putina. „Nismo fokusirani na vremenske okvire“, rekao je Patrušev, prenosi Financial Times, pozivajući se na ruski dnevnik Argumenti i fakti.

Foto: Beta/AP

Patrušev je ranije upozorio sa bi politika koju vode Vašington i Kijev mogla da dovede do podele Ukrajine na više država. On je takođe rekao da će Rusija tretirati ulazak Finske i Švedske u NATO kao pretnju svojoj bezbednosti. Obe zemlje podnele su zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj vojnoj alijansi.

Rat u Ukrajini ušao je u devedeseti dan. Najteže borbe trenutno se vode u istočnom delu Donbasa. Ukrajinske snage granatiraju Donjeck, a u toku je deminiranje železare „Azovstal“, posle predaje ukrajinskih boraca i plaćenika, prenosi RTS. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je sastanak sa ruskim predsednikom moguć samo ako je tema okončanje rata.


Ruska avijacija uništila je veliko skladište Oružanih snaga Ukrajine u Razdolovki, gde su bile smeštene granate za američke haubice M-777, saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, prenosi Izvestija. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je da su ukrajinske snage u ponedeljak u Donjecku i Lugansku uništile 30 borbenih oklopnih vozila, krstareću raketu i šest dronova, prenosi Unian.

Civilno-vojna regionalna vlast u Hersonskoj oblasti zatražiće od Moskve da se na toj teritoriji uspostavi vojna baza. „U Hersonskoj oblasti treba da bude ruska vojna baza“, rekao je za RIA Novosti zamenik lidera administracije u Hersonu Kiril Stremusov, preneo je Reuters. Od ponedeljka je u Hersonskoj oblasti, civilno-vojna administracija, kako je nazivaju vlasti u Moskvi, uvela dvovalutni sistem i koriste se i ukrajinska grivna i ruska rublja. Stremousov je dodao da Hersonska oblast ne planira da bude posebna nezavisna republika, jer je cilj da postane deo Rusije.

  • TATJANA

    24.5.2022 #1 Author

    I ko zna koliko ce trajati, ako se uopste zadrzi u ovim okvirima

    Odgovori

  • IVAN

    24.5.2022 #2 Author

    Sve planski da ne bih poginulo sto vise civila.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    25.5.2022 #3 Author

    Dokle će više ovi sukobi trajati, strašno…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.5.2022 #4 Author

    vrlo licimerno i jedan poginuli je puno svako gleda samo svoje interese

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    25.5.2022 #5 Author

    Ma baš njih briga za civile!

    Odgovori

  • MAJALG

    28.5.2022 #6 Author

    Slazem se sa ovom izjavom kada bi upotrebili vise resursa u ovom ratu mnogo vise civila bi stradalo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...