Pregovori sa brojnim avio-kompanijama

Napušteni londonski aerodrom planira povratak letova sledećeg leta

BiznisTurizamVesti

4.11.2021 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Napušteni londonski aerodrom planira povratak letova sledećeg leta Napušteni londonski aerodrom planira povratak letova sledećeg leta
Londonski aerodrom Sautend (Sauthend), koji je ostao bez letova otkako se Rajaner (Ryanair) povukao prošlog meseca, pokušava da sklopi sporazum sa novim avio-kompanijama za... Napušteni londonski aerodrom planira povratak letova sledećeg leta

Londonski aerodrom Sautend (Sauthend), koji je ostao bez letova otkako se Rajaner (Ryanair) povukao prošlog meseca, pokušava da sklopi sporazum sa novim avio-kompanijama za letnju sezonu sledeće godine.

Vlasnik aerodroma kompanija Esken očekuje da će do kraja februara objaviti obnavljanje usluga, rekao je u sredu predsednik Dejvid Širer (David Shearer). Prethodno je povučena izjava da je planirano ponovno otvaranje u aprilu, javlja Bloomberg.

Sautend je najmanji od šest aerodroma koji su postali londonska čvorišta nakon rebrendiranja 2012. godine. Iako je ujedno i najudaljeniji od glavnog grada Velike Britanije, Esken nastoji da iskoristi svoje slobodne piste, konkurentne cene, neopterećene terminale i direktne železničke veze ka finansijskim centrima.

„Mislim da imamo prilično ubedljivu ponudu“, rekao je Širer u intervjuu. „Jedna od prednosti je što možemo brzo da reagujemo. Kompanija je u pregovorima sa brojnim avio-kompanijama, rekao je on.

Sautend, udaljen sat vremena istočno od Londona vozom od stanice Liverpool Street, imao je oko dva miliona putnika godišnje pre korona krize, dok je sledio ambiciozne planove da se takmiči sa niskobudžetnim centrima, Stanstedom i Lutonom.

Aerodrom je imao nekoliko pogrešnih odluka u prošlosti, dok je pandemija poremetila njegove najnovije planove pošto je najveća britanska aviokompanija sa isključivo domaćim letovima, Flajb (Flybe), prestala sa radom početkom 2020. godine nakon deset godina postojanja.

Esken se obratio u avgustu grupaciji Carlyle obezbeđujući zajam od 125 miliona funti (170 miliona dolara) iz infrastrukturnog fonda privatne kompanije kako bi uspeo da oporavi poslovanje Sautenda, a koji se može pretvoriti u 30 odsto udela u aerodromu.

Vizz Air još uvek ima planove za aerodrom u Sautendu, ali ne bi trebalo da nastavi letove do sledećeg leta, rekao je portparol aerodroma.

Esken, sa sedištem u Varingtonu u Engleskoj, a ranije poznat kao Stobart Group, takođe ima odeljenje za obnovljive izvore energije i poseduje aerodrom Carlisle Lake District, na severu Engleske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...