Poteškoće u transferu danske krune i trgovini novčanicama

Narodna banka Srbije prestaje sa prijemom danske krune

SrbijaVesti

4.11.2022 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Narodna banka Srbije prestaje sa prijemom danske krune Narodna banka Srbije prestaje sa prijemom danske krune
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je obavestila poslovne banke u Srbiji da, usled restriktivnih mera u Danskoj u vezi sa internacionalnim... Narodna banka Srbije prestaje sa prijemom danske krune

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je obavestila poslovne banke u Srbiji da, usled restriktivnih mera u Danskoj u vezi sa internacionalnim prometom i otkupom efektivnog novca, prestaje sa prijemom danske krune, kao i da će banke biti obaveštene ako ponovno počne prijem predmetne valute.

Iz NBS su naveli da na međunarodnom tržištu postoje poremećaji u transferu (repatrijaciji) novčanica danske krune (DKK) u Dansku, što je uticalo i na prodaju i otkup ovih novčanica na domaćem tržištu.

„NBS je, kontaktirajući svoje inokorespondentske banke, obaveštena da su one prestale da trguju novčanicama danske krune do daljeg. Pored toga, banke su navele da rade na pronalaženju rešenja kako bi ponovo otpočele s trgovinom ovim novčanicama, ali da je to u ovom trenutku neizvesno, budući da su poslovne banke u Danskoj, preko kojih se vrši repatrijacija novčanica, zaustavile taj proces zbog izvesnih regulatornih zahteva“, stoji u saopštenju naše centralne banke.

U NBS kažu da su bez odlaganja stupili u kontakt i sa centralnom bankom Danske, od koje su dobili potvrdu da je problem nastao na relaciji poslovnih banaka iz Danske i njihovih korespondentskih banaka, kao i da trenutni poremećaj nije rezultat propisa niti restrikcija centralne banke, već poslovnih odluka banaka u Danskoj, ali da se radi na pronalaženju odgovarajućeg rešenja.

„Imajući u vidu navedeno obaveštenje svojih korespondentskih banaka, NBS je obavestila poslovne banke u Srbiji da, usled restriktivnih mera u Danskoj u vezi sa internacionalnim prometom i otkupom efektivnog novca, prestaje s prijemom danske krune, kao i da će banke biti obaveštene ako ponovno počne prijem predmetne valute“, istakli su u saopštenju.

Dodali su, međutim, da domaće poslovne banke, u skladu sa svojom poslovnom politikom i ako imaju mogućnost trgovine novčanicama danske krune sa svojim inokorespondentskim bankama, mogu da nastave s prodajom ili otkupom ovih novčanica od klijenata bez ikakvih ograničenja.

NBS će, kako su najavili, nastaviti da prati dešavanja na tržištu po ovom pitanju i preduzima potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, o čemu će blagovremeno informisati javnost.

  • GAGA

    5.11.2022 #1 Author

    Da li je to samo pocetak?

    Odgovori

  • kaćica

    5.11.2022 #2 Author

    Zbog cega sad ovo?

    Odgovori

  • MAJA

    6.11.2022 #3 Author

    Ne verujem da je zastupljena ova valuta mnogo , mozda Norveška kruna vise

    Odgovori

  • ZVE84

    6.11.2022 #4 Author

    Koliko realno danskih kruna ima u Srbiji?

    Odgovori

  • MADMAX

    6.11.2022 #5 Author

    Da je u pitanju Norveška pa da bude nekih problema ovako malo nas je Dnaca.

    Odgovori

  • Lelica

    6.11.2022 #6 Author

    Kao da je kod nas zastupljena danska kruna,nije ni bitna.

    Odgovori

  • Milisavka

    6.11.2022 #7 Author

    Mali je to broj, ne znam čemu drama

    Odgovori

  • MARA

    6.11.2022 #8 Author

    Šta bi to trebalo da znači?

    Odgovori

  • DANIJELA

    6.11.2022 #9 Author

    Pa dobro mislim da nije ni trazena u velikoj meri.

    Odgovori

  • Coka13

    7.11.2022 #10 Author

    Ne znam zašto imam utisak da je ovo samo početak i da su izbacili dansku krunu iz opticaja prvu kao onu koja je možda najmanje zastupljena i narod će najmanje odreagovati i da će se samo nastaviti u ovom smeru.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...